Paikallisuutiset

Poliisi valvoi kelkkailua Levillä: Pahimmillaan tutkaan tuli lukema 151 km/h

Poliisi muisuttaa, että viralliselta kelkkareitiltä ei ole mitään asiaa poistua maastoon. Tällä viikolla poliisi puuttui yhden kelkkailijan luvattomaan ajeluun umpisessa.

Poliisi ja Lapin rajavartiosto valvoivat maastoliikennettä Levillä tällä viikolla maanantaista keskiviikkoon.

Poliisi joutui puuttumaan kelkkailijoiden ylinopeuksiin. Kaksi kelkkailijaa määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon kovan ylinopeuden takia. Toisen kelkkailijan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Hän ajoi virallisella kelkkareitillä 151 kilometriä tunnissa, kun rajoitus oli 60.

Toisen kelkkailijan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan. Kelkkailija ajoi kelkkareitillä satasta. Lisäksi poliisi mittasi muutamia pienempiä ylinopeuksia, joista kuljettajat selvisivät sakoilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisin havaintojen mukaan kelkkareitin varrella oli useita kelkan suistumisjälkiä.

– Kuljettajien tilannenopeus on ollut liian suuri ja he ovat ajautuneet kelkalla ulos reitiltä. Jossain suistumisissa oli ollut onni onnettomuudessa, ettei eteen ollut sattunut mitään esteitä, poliisi tiedottaa.

Kelkkareiteillä puut kasvavat heti reitin vieressä toisin kuin maanteillä. Pienikin poikkeama kelkkareitiltä voi aiheuttaa törmäämisen puuhun, kun taas maanteiden lähimaasto on karsittu puista ja muista esteistä. Puihin törmäämiset ovat melko yleisiä onnettomuuksia — pelastuslaitos kertoi toimittaneensa hoitoon kaksi puuhun törmännyttä kelkkailijaa viimeksi maanantaina Levillä.

Ylikonstaapeli Jorma Lantto muistuttaa poliisin tiedotteessa, että vauhdit kelkkareitillä on syytä pitää sallituissa rajoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Usein on tarve ajaa sallittua alempaakin nopeutta etenkin kaarteissa ja mäennyppylöissä, missä on näköesteitä, Lantto sanoo.

Yhden kelkkailijan poliisi käräytti ajamasta reitin ulkopuolella maastossa ilman maanomistajan lupaa ja joutui puuttumaan asiaan.

– Viralliselta reitiltä ei ole mitään asiaa poistua maastoon, siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa, muistuttaa ylikonstaapeli Lantto.

Hän kertoo poliisin huomanneen jäljet, joiden perusteella kelkkailija oli poistunut reitiltä ja ajanut männyntaimen nurin. Jos poliisi sattuu paikalle tai saa tekijän muutoin selville, kirjoitetaan kuljettajalle teosta sakko ja lisäksi hänelle tulee mahdollinen korvausvaatimus metsänomistajalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osa virallisen kelkkareitin ulkopuolella maastossa olevista kelkan jäljistä voi Lanton mukaan olla myös luvallisia — liikkeellä on voinut olla poronhoitotöissä ollut poronhoitaja tai metsänomistaja. Heidän jättämänsä kelkkaurat tai -jäljet eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että kuka tahansa voi poistua viralliselta kelkkareitiltä ja lähteä seuraamaan jälkiä.

Poliisi ja rajavartiosto puhallutti noin Levin alueella 200 kelkkailijaa. Poliisi ei tavoittanut yhtään rattijuoppoa.

Reiteillä valvojia tuli vastaan eri tasoisia kuljettajia.

– Joillakin heistä oli selvästi ensimmäinen kerta kelkan sarvissa ja se näkyi hieman epävarmana ajokäyttäytymisenä. Monella ensikertalaisella ajolinjat ovat hieman laajemmat varsinkin kaarteissa, jolloin kelkka voi olla osittain vastaantulevien puolella, poliisi raportoi.

Ilmoita asiavirheestä