Kolumnit

Päätoimittajalta: Tässä asiassa usein oikeaan osunut Tahko Pihkala oli täysin väärässä

Vaikka tästäkin on ollut hieman kiistaa, niin hiihtoloma oli Tahko Pihkalan idea tai ainakin hän näkyvästi ja tuloksellisesti sitä todeksi ajoi.

Oppikoululaiset saivat viettää ensimmäistä hiihtolomaa vuonna 1934, joten tänä vuonna hiihtoloma-konsepti täytti 90 vuotta.

Vaikka Tahko Pihkala on tehnyt suuria asioita, kuten kehittänyt hiihto-olosuhteita ja jalon kansallispelimme pesäpallon, niin ihan kaikkia Pihkalan sanomisia ei varsinkaan täällä hiihtokeskuksessa voida allekirjoittaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toki myös siitä on ristiriitaista tietoa ja tulkintaa, miten Pihkala toimi sisällissodan aikana, mutta se on kokonaan toinen, mutkikas ja joka tapauksessa murheellinen tarina.

Se on selvää, että hiihtohissien avulla tehtävää pujottelua Pihkala ei pitänyt oikein minään, koska ”kone vie ylös ja painovoima tuo alas”. Ihan täysin varauksetta hän ei laskettelua dissanut, kunhan siihen liittyisi myös ylämäkiosuuksia. Hän kehitteli pujottelun korvaajaksi ”hyppyhiihtoa”, jossa vedettäisiin samoilla suksilla niin maastohiihtoa kuin pujotteluakin ilman hiihtohissejä. Hiihtovaellukset ja randoilu tai skinnaus, lienee lähellä tätä.

Itse tykkään oikeastaan kaikista suksilajeista eivätkä nämä missään nimessä poissulje toisiaan, vaikka joskus onkin hankaluuksia arpoa mieluisin laji. Tällä hetkellä lajivalintana on useimmiten hyppyhiihto.

Olen eri mieltä Pihkalan kanssa laskettelun urheilullisuudesta, minkä jokainen vaikkapa koko päivän laskenut tietää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusin omia ennakkoluulojani murskannut kokeilu oli moottorikelkkailu, mikä kävi ihan kuntoilusta, vaikka Pihkala olisi takuuvarmasti tästäkin vahvasti toista mieltä.

Jokainen tekee omat valintansa omalla tavallaan. Pihkala vertaili lajeja kehittämällään kaavalla, jossa Hupi (lajin viehätys) kerrottiin hyödyllä (lajin vaikutus) ja tämä jaettiin hinnalla (kustannukset ja muu vaiva).

Hyvän hiihtoloman kaavan Pihkala kiteytti mielestäni täydellisesti: ”Hiihtolomalla pitää nauttia hiihdon ja ulkoilun makeutta mahan täydeltä ja sitten tai sen ohessa levätä perusteellisesti nukkumalla sillä tavoin kuin vain nuorena osataan verkkaisesta ulkoilmaliikunnasta terveesti väsyneinä.”

Verkkaisen ulkoilmaliikunnan käsite on häilyvä ja lienee muuttunut ajan saatossa, sillä Pihkala ehdotti hiihtoloman käynnistäjäksi opettajien, myös muiden kuin liikunnanopettajien, vetämää hiihtoretkeä, minkä pituus olisi ollut yläluokkalaisille 30-40 kilometriä ja alaluokkalaisille 15-25 kilometriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Verkkaisia tai vauhdikkaita herkuttelupäiviä kaikille!

Ilmoita asiavirheestä