Pääkirjoitukset

Päätoimittajalta: Kun riskit konkretisoituvat, on leikki kaukana

Huhhuh, olipa ne festarit. Levi Bike & Outdoor festeillä nähtiin toinen toistaan hienompia pyöriä ja erityisesti mahtavia pyöräilijöitä!

Pelkkää juhlaa ja hehkutusta tämä kirjoitus ei nyt valitettavasti ole, sillä heti festareita seuraavalla viikolla Levillä tapahtui onnettomuus, jollaista ei toivoisi koskaan tapahtuvan yhtään kenellekään yhtään missään.

Niin kauan kuin alamäkipyöräilyä harrastetaan, niin onnettomuuden mahdollisuus on olemassa, vaikka turvallisuuden eteen olisi tehty kaikki voitava. Lopulta lajin luonne on raaka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levi Bike Parkin vakava onnettomuus tapahtui ihan tavallisessa ajotilanteessa, mutta seuraukset olivat epätavallisen kovat.

Helikopteri kiidätti reitillä kaatuneen pyöräilijän jatkohoitoon. Tilanteesta ei ole vielä tiedotettu virallisesti, mutta vakava onnettomuus on edennyt normaalin käytännön mukaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tutkintaan.

Kautta rantain saamani tiedot kertovat, että loukkaantumisen vakavuusaste voi olla jopa loppuelämään ja liikuntakykyyn vaikuttava.

Sydäntäsärkevät toisen käden tiedot sattuvat syvälle. Vähän väliä tuntuu, että sinne jonnekin pitää lähettää kaikki hyvät ajatukset ja loitsut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikki Levin kisat vedettiin läpi ilman mittavia vaurioita, mutta joitakin ainakin joksikin aikaa elämään vaikuttavia kolhuja toki tapahtui.

Jopa moottoripyöräenduron legenda Juha Salminen joutui kokemaan maastopyöräenduron nurjemman puolen, kun hän keskeytti kaatumisen vuoksi. Mestari piteli varikkoalueella turvonnutta käsivarttaan, ja päätyi jatkotutkimuksiin. Pidetään peukkuja, että mies on jälleen pian kunnossa.

Ambulanssi Bike Parkin ala-asemalla ei ole vieras näky, sillä onnettomuuksia sattuu väistämättä silloin tällöin. Olen nähnyt tänä kesänä parikin rikkoutunutta kypärää sekä solisluunsa murtaneen kuljettajan harmia ja kipua huokuvan ilmeen.

Varsinkin alamäkipyöräilyssä on omat riskinsä, joita ei voi kieltää tai vähätellä. Toki riskejä voi säännöstellä suhteuttamalla omia taitojaan vallitseviin olosuhteisiin ja vauhtiin. Silti vähänkään kovempaa ajettaessa on aina mukana tietty vaaran elementti. Ehkä se on osa lajin viehätystä tai sitten vain pakollinen paha, mutta unohtaa sitä ei voi koskaan. Toki siinäkin on pidettävä sopiva balanssi, sillä jos pelko ottaa vallan tai edes kurkistelee liian häiritsevästi, niin silloin on syytä kokeilla muita juttuja. Pyöräilyä voi harrastaa niin monella eri tavalla ja tasolla, että jokaiselle löytyy varmasti omiin standardeihin sopiva riskikerroin. Periaatteessa kyse on kuitenkin vain harrastuksesta ja hauskanpidosta, mutta monille meistä pyöräily on enemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen itsekin maksellut maastopyöräilyn oppirahoja mitättömämpien kolhujen lisäksi sormileikkauksen ja murtuneen nilkan muodossa. Niiden jälkeen tavoitteeni on ollut vain ja ainoastaan hauskan pitäminen siinä rajoissa, että palaan aina terveenä ja ehyenä kotiin. Silti mikään ei ole varmaa, kuten ei elämässä muutenkaan.

Päätoimittaja Janne Pussila Kuva: Miika Sirkia
Ilmoita asiavirheestä