Paikallisuutiset

Onneksi tämä oli vain harjoitus

Lumivyöryjen riski Suomessa kasvaa ilmastonmuutoksen myötä, joten lumen alle hautautuneiden etsintään varaudutaan uutta opettelemalla.

Kati Kortelainen ohjasi Telmaa Levillä kadonneen etsintäharjoituksessa. Kuva: Janne Pussila

Helikopteri pörrää, kelkat mouruavat, koirat vainuavat, pelastusalan ihmiset sekä vapaaehtoiset lapioivat ja laskettelijat huristelevat vierestä ohi. Tuikun terassi on vain reilun lumipallonheiton päässä.

Levin huipun tuntumassa Lammaskurussa nähtiin toimintaa, jota kukaan ei toivo näkevän tai kokevan tositilanteena.

Levin maastoissa järjestettiin viime viikolla isoja pelastusharjoituksia osana Poliisin talvietsintäpäiviä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levin rinnealueilla järjestettiin yhteisharjoitus, jossa harjoiteltiin henkilöetsintää talviolosuhteissa. Harjoitukseen osallistui Ski Resort Levi, ski patrol -väkeä, vapaaehtoisia, poliisikoiria, pelastuskoiria, moottorikelkkapoliiseja, droneja ja Rajavartiolaitoksen helikopteri.

Risto Mertala kehottaa retkeilijöitä varustautumaan mieluummin yli oletetun tarpeen. Kuva: Janne Pussila

Vanhempi konstaapeli Risto Mertala Lapin poliisilaitokselta on koko valtakunnan pääkouluttaja kadonneiden etsinnässä. Juuri häneltä kannattaakin kysyä vinkkejä kuinka toimia, jos joutuu hukkaan, tai oikeastaan ettei edes joutuisi etsintäpartioiden kohteeksi.

– Reittisuunnitelma on hyvä kertoa omaisille tai matkailukeskukseen. Puhelin kannattaa ladata täyteen ja ottaa vielä varavirtalaitekin mukaan. Varustuksessa ja vaatetuksessa kannattaa tehdä muutenkin ylimitoitusta.

Lumivyöryjen riski kasvaa Suomessakin, joten myös pelastusharjoittelua on syytä tehdä enemmän. Kuva: Janne Pussila

Keskiviikkona Levillä harjoiteltiin lumen alle hautautuneen etsimistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lumivyöryjen riski kasvaa koko ajan ilmastonmuutoksen myötä. Meille on tärkeää kehittää ammattitaitoamme, jotta olemme valmiina kaikkeen, Mertala sanoo.

Lumivyöryihin hautautuneiden sijaan yleisempää on kadonneiden etsintä. Hillasuolta hutisuuntaan harhautuneet ja vaelluksella väärin suuntansa valinneet tai sään yllättämät ovat ajankohdasta riippuen hyvin yleisiä pelastajien kohteita.

Kadonneiden etsinnän sesonkiaika on loppukesä ja alkusyksy. Juuri tällä hetkellä, ja varmaan vielä tovin, marjastajia joutuu hukkaan tosi vähän.

– Keskitalvi on kadonneiden etsinnän osalta hiljaista aikaa, mutta matkailijoiden määrän lisääntyessä silloinkin tulee etsintöjä. Ajankohdasta riippuen ilmoituksia kadonneista tulee lähes päivittäin, mutta vain osa johtaa etsintään. On aikoja, jolloin ollaan joka viikko jotakin etsimässä, Mertala kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Helikopteri se vain vetää puoleensa erityisesti niin pieniä kuin isojakin poikia, joten uteliaita riittää laitteen ympärillä. Ilma-aluksen päällikkö Santeri Kettula myöntääkin, että on päässyt monen haaveilemaan unelma-ammattiin.

Kettulan ohjaamaa helikopteria käytetään pääasiassa rajavalvontaan, mutta se saapuu paikalle, jos kadonneen etsinnöissä tarvitaan lintuperspektiiviä tai kulkuyhteydet ovat kehnot.

Maastossa liikkuville potentiaalisille eksyjille Kettula antaa vinkiksi, että kannattaa tehdä itsensä näkyväksi pukeutumalla värikkäisiin vaatteisiin.

– Myös liike paljastaa hyvin, Kettula lisää etsijän näkökulmasta.

Mikäli eksyneellä on mahdollista tehdä tulet, niin sellainen merkki näkyy luonnollisesti kauas.

– Tuli pitää lämpimänä ja näkyy hyvin sensorilla sekä silmällä, Kettula sanoo.

Ilmoita asiavirheestä