Kotimaa

Koiranomistajan tärkein tehtävä vuoden vaihtuessa on olla reagoimatta taivaalle lentäviin raketteihin, muistuttaa Teija Viljanmaa-Petjala Aisti ja Tunne -eläinhoitolasta. Kuvassa Viljanmaa-Petjala yhdessä karvaterapeutin, englanninspringerspanieli Klaaran kanssa. Kuva: Maria Hoppania

Nämä asiat koiranomistajan on hyvä muistaa uutena vuotena – ”Älä surkuttele ja voivottele, se pahentaa tilannetta”

Miten koira selviää uudesta vuodesta ilotulitusrakettien paukkuessa? Aisti ja tunne -eläinhoitolan toimitusjohtaja Teija Viljanmaa-Petjala kertoo, miten uudesta vuodesta tehdään lemmikille siedettävämpi kokemus.

Uusi vuosi ei ole lemmikkejä varten, toteaa Aisti ja tunne -eläinhoitolan toimitusjohtaja Teija Viljanmaa-Petjala. Hän vinkkaa, että uuden vuoden rientoihin mielivän lemmikinomistajan olisi hyvä harkita, olisiko lemmikille jotain muuta paikkaa uudeksi vuodeksi.

– Riehakkaasti käyttäytyvät ihmiset ja rakettien pauke voi olla monelle lemmikille kotioloissa stressaannuttavaa. Mikäli et puolestaan itse juhlista uutta vuotta, niin olisiko mahdollista kaupunkiasunnosta lähteä maaseudun rauhaan lemmikin kanssa?

Hyvissä ajoin ennen uutta vuotta tulisi päättää, missä lemmikki viettää uuden vuoden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onko lemmikki kotona, viedäänkö se maalle sukulaisten luokse, lähdetäänkö sen kanssa mökille, viedäänkö se eläinhoitolaan? Yksin lemmikkiä ei kannata uudeksi vuodeksi jättää.

Ihmisen pitäisi olla turvallinen ja luotettava eikä yhtä paljon tilannetta stressaava ja pelkäävä kuin koira.”

Koiralle kannattaa järjestää mieluiten talon rauhallisemmalta puolelta tila tai huone, josta saa ikkunat hyvin pimennettyä. Tilassa olisi hyvä olla koiralle mieluisia nukkumapaikkoja sekä radio tai televisio tuomaan taustamelua. Valot on hyvä pitää päällä koko yön, ettei rakettien tuottamat valot näy ulkoa sisälle niin hyvin.

Mikäli koira tykkää puuhailla jonkun älypelin tai jäädytetyn ruoan parissa, voi sille tarjota sellaisia aktiviteeteiksi. Jos koira piiloutuu esimerkiksi sängyn alle, sen kannattaa antaa olla siellä.

– Koira menee sinne piiloon, jotta se ei näkisi ja kuulisi raketteja. Koira menee ns. luolaan. Koira kokee sen turvallisimmaksi paikaksi, joten sen kannattaa antaa pitää oma turvasatamansa, Viljanmaa-Petjala kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun koira ei enää kuule ääniä ja se kokee olevansa valmis, se tulee pois luolastaan.

– Älä surkuttele ja voivottele koiraasi, se pahentaa tilannetta. Ihmisen pitäisi olla turvallinen ja luotettava eikä yhtä paljon tilannetta stressaava ja pelkäävä kuin koira.

Osalle koirista käytetään feromonivalmisteita uutena vuotena. Näiden valmisteiden käyttö aloitetaan kaksi viikkoa ennen uutta vuotta ja käytetään läpi uuden vuoden. Valmisteiden tarkoitus on totuttaa koira omaan tilaan tai huoneeseen hyvissä ajoin ennen uutta vuotta.

– Koira voisi mennä enemmän hämilleen siitä, että se yhtäkkiä laitetaan johonkin huoneeseen, jossa se ei ole koskaan oppinut olemaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viljanmaa-Petjala kehottaa liikuttamaan koiraa reilummin muutamia päiviä ennen uuden vuoden aattoa, jotta koiran olo olisi aattona kehollisesti väsyneempi. Useamman päivän rankemman liikunnan jälkeinen lepopäivä osuisi juuri uuden vuoden ajalle.

”Koiran ruokailu- ja ulkoilurytmi kannattaa suunnitella niin, ettei koiralla olisi suurinta pissa- tai kakkahätää juuri pahimman rakettien ammuskelun aikaan”, Viljanmaa-Petjala huomauttaa.

Itse uuden vuoden aattona koira kannattaa käyttää normaalia pidemmillä ja vauhdikkaammilla lenkeillä sekä aamulla että iltapäivällä hyvissä ajoin ennen rakettien ampumisen alkamisaikaa. Vaikka koira pysyisi normaalisti vapaana hallinnassa, Viljanmaa-Petjala neuvoo, ettei koiraa kannata päästää uuden vuoden aattona ja päivänä vapaaksi ollenkaan.

Etenkin uutena vuotena olisi hyvä, että koiralla on omistajan puhelinnumero valjaissa ja pannassa.”

Uutena vuotena ennen jokaista koiran ulkoilutusta tulisi varmistaa, että koiran pannat ja valjaat ovat riittävän kireällä, etteivät ne pääse lipsahtamaan koiralta pois päältä, mikäli koira säikähtää. On hyvä tarkistaa myös, että talutin on ehjä. Koiraa tulisi taluttaa sellaisilla hanskoilla, joista talutin ei lipeä.

– Etenkin uutena vuotena olisi hyvä, että koiralla on omistajan puhelinnumero valjaissa ja pannassa, Viljanmaa-Petjala toteaa.

Hän vinkkaa myös laittamaan vilkkuvalon koiran pantaan kiinni. Mikäli koira säikähtää ja sen myötä karkaa ja piiloutuu jonnekin, vilkkuvalon avulla se voi olla helpompi löytää.

Jo ennen uutta vuotta on hyvä ottaa koirasta talteen haju, esimerkiksi karvaa tai paljon koiralla viime aikoina käytössä olleet panta tai valjaat ja laittaa nämä pussiin.

– Mikäli koira karkaa, niin etsijäkoirat pääsevät koirasi hajulle paremmin tuon pussitetun hajun perusteella.

Vuoden vaihtumisen jälkeen kannattaa katsoa, ettei koira ota rakettien roskia suuhunsa lenkillä. Koira tunnistaa ruudin hajun vielä muutaman vuorokauden, joten mikäli koira on pelännyt raketteja, se voi yhdistää hajun raketteihin. Koira voi siis säikähdellä asioita vielä parikin vuorokautta vuoden vaihtumisen jälkeen, koska ilmassa leijailee edelleen ruudin haju.

– Älä siis päästä koiraa vapaaksi ennen kuin näet, että se on varmasti palautunut uuden vuoden kokemuksista, Viljanmaa-Petjala painottaa.

Koiraa ei tulisi viedä katsomaan ilotulitusraketteja takapihalle eikä kaupungille. Mikäli koira ei ole aikaisemmin kokenut uutta vuotta tai sillä ei ole aikaisemmin huonoja kokemuksia, olisi omistajan tärkeää olla itse hössöttämättä ennen vuoden vaihtumista.

– Tällä ehkäistään se, ettei lemmikki ala omistajan muuttuneen käytöksen vuoksi reagoimaan kaikkeen muutokseen voimakkaasti, Viljanmaa-Petjala selittää.

Rakettien lentäessä taivaalle omistajan tärkein tehtävä olisi olla reagoimatta niihin.

– Meillä ihmisillä on tapana joko huokailla, katsella ihastuksissaan tai sitten säpsyä ja säikähdellä. Nämä tavat eivät ole koiralle hyviä esimerkkejä. On parasta, että omistaja olisi itsevarma ja reipas. Hän omalla käytöksellään kertoisi koiralleen, että häneen voit luottaa, koska ihminenkään ei pelkää tätä tilannetta, Viljanmaa-Petjala kertoo.

– Mikäli menemme jo valmiiksi pelkäävää koiraa silittelemään ja voivottelemaan, niin koira käsittää, että tilanteessa molemmat pelkäävät, joten koiralla ei ole ketään, keneen luottaa, hän jatkaa.

Ääniherkiksi ja/tai ilotulitepelkoisiksi todetut koirat ovat asia erikseen. Näille koirille uusi vuosi on painajainen. Mikäli tiedetään koiran pelkäävän raketteja, kannattaa hyvissä ajoin pohtia, missä koira viettää uuden vuoden.

– Osalle näistä koirista eläinlääkäri määrää lääkityksen, joten koiran elämä menee uuden vuoden yli eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Osalle koirista niin sanottu painepaita auttaa uuden vuoden läpi selviäimiseen, mutta koira on opetettava tähän paitaan jo hyvissä ajoin ennen uutta vuotta.

Koiraa voi pyrkiä kouluttamaan siedättämällä äänipelosta pois, mutta valitettavasti geneettisesti ääniarat koirat eivät usein tästä koulutuksesta hyödy. Traumaperäisesti ääniarkojen koirien kohdalla siedätyskoulutuksella on parempi ennuste.

Usein voi kuitenkin olla vaikea tietää, onko kyseessä traumaperäisesti vai geneettisesti ääniarka koira. Ääniaran koiran siedätyskoulutus tulee aloittaa useita kuukausia ennen uutta vuotta.

– Tässä vaiheessa vuotta tämä on turha ajatus, ellei ajattele jo 2024-2025 vuodenvaihdetta, Viljanmaa-Petjala toteaa.

Ilmoita asiavirheestä