Paikallisuutiset

Metsähallituksen Luontopalvelut on karsimassa taukopaikkoja rajulla kädellä, myös muutosneuvottelut käynnissä – Taustalla hallituksen leikkaukset

11 miljoonaa euroa rahoituksestaan menettänyt Luontopalvelut etsii keinoja, miten säilyttää mahdollisimman paljon entisistä palveluista vähemmällä budjetilla.

Metsähallituksen Luontopalvelut toivoi valtiolta 7,5 miljoonaa lisää rahaa, mutta siltä vähennettiin 11 miljoonaa. Se näkynee muun muassa tulipaikkojen ylläpidossa. Kuva: Eetu Kupulisoja

Lapissakin lienee luvassa muutoksia Metsähallituksen ylläpitämien retkikohteiden ja taukopaikkojen määrään, mutta ei niin rajusti kuin monessa muussa kolkassa Suomea.

Jos ja kun karsintahommiin ryhdytään, tehdään päätöksen taukopaikkojen kysyntään perustuen. Silloin syrjäalueet, kuten Kainuu ja Pohjois-Karjala, ovat huomattavasti heikommalla kuin Lappi ja etenkin sen suuret matkailukeskukset.

Edellä kerrotun voi päätellä viime aikojen uutisoinnista. Esimerkiksi Erä-lehti kertoi tietoihinsa vedoten, että Luontopalvelut olisi luopumassa jopa kolmanneksesta eli noin 400 taukopaikasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Helsingin Sanomilla oli sama tieto. Lehdet olivat nähneet Metsähallituksen työntekijöille jaetun muistion.

Uutisten julkaisun jälkeen Metsähallitus kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter). Viestissä korostettiin, että neuvottelut ovat kesken eikä mitään päätöksiä ole vielä tehty.

Metsähallituksen Luontopalvelujen kokonaisrahoitus pienenee 11 miljoonaa euroa ensi vuonna. Toiminta rahoitetaan valtion budjetista. Metsähallitus on kertonut pohtivansa nyt kaikkia vaihtoehtoja, jotta talous saadaan tasapainoon.

Polttopuita Luontopalvelut vie lähes 1 600 kohteeseen. Niistä yli 1 200 on kohteita, joissa ei ole majoitusrakennusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luontopalvelut tarkastelee mahdollisuuksia huollon vähentämiseen eikä täten kaikissa tapauksissa täyteen lakkauttamiseen. On kuitenkin mahdollista, että osa kohteista joudutaan jopa purkamaan.

Yhteensä Luontopalveluilla on tällä hetkellä koko maassa noin 2 400 rakennusta. Kaikkien rakennusten kuntoa, ylläpitokustannuksia ja käyttöä arvioidaan parhaillaan.

Luontopalvelujen rakennusten kunto ja käyttöaste vaihtelevat huomattavasti. Luontopalvelujen rakennuskantaan kuuluu esimerkiksi kämppiä, autiotupia, saunoja, talousrakennuksia ja asuinrakennuksia.

– Aloitetussa tarkastelussa arvioimme esimerkiksi käyttötarvetta, kuntoa, kustannuksia, kulttuuriperinnöllistä arvoa, yhteiskäyttöä ja sijaintia, totesi projektipäällikkö Tero Juhola Metsähallituksesta kesäkuussa, kun Luontopalvelut tiedotti arvioinnin alkamisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luontopalvelut on jo aloittanut rakennustensa myymisen. Toistaiseksi se on laittanut myyntiin rakennuksia ja kalustoa Pohjois-Pohjanmaalla, mutta myöhemmin myyntiin on tulossa lisää kohteita ympäri Suomen.

– Osalla myyntiin tulevista rakennuksista ei ole enää käyttöä tai kustannukset ovat kasvaneet liian suuriksi. Luopumalla osasta rakennuksia pystymme tasapainottamaan rakennuksiin kohdistuvaa vastuutamme ja käytössämme olevia resursseja, luontopalvelujohtaja Henrik Jansson kommentoi tiedotteessa.

Metsähallituksella ovat käynnissä myös muutosneuvottelut. Ne koskevat Luontopalveluita sekä Metsähallitus-konsernin yhteisiä toimintoja.

Neuvottelujen piirissä on yhteensä noin 460 vakinaisessa palveluksessa olevaa henkilöä.

Luontopalveluissa suunnitellaan toiminnan uudelleenjärjestämistä valtakunnallisten arvovirtojen pohjalta asiakas- ja kysyntälähtöisesti. Tavoitteena on mukautua nykyiseen rahoitukseen myös ostopalvelujen käyttöä lisäämällä.

Uudelleenjärjestelyt saattavat johtaa enintään 60 vakituisen työtehtävän päättymiseen.

Muutosneuvottelut saattavat päättyä jo marras-joulukuun taitteessa. Entistä pienemmällä budjetilla toimeentulemisen keinojen etsiminen sen sijaan jatkunee pitkästi tulevan vuoden puolelle.

Ilmoita asiavirheestä