Paikallisuutiset

Meiju Suvas, Portion Boys, vesihiihtoa ja asukisa – Levin vappu huipentaa kevätkauden

Levin vapun päätapahtuma ja pisin perinne on näyttäviä naamiaisasuja ylistävä vappukulkue. Kuvassa tyylinäytteitä vapulta 2013. Kuva: Mari Palomaa

Tunturi täyttyy tapahtumilla vielä kerran tälle laskettelukaudelle Lyömättömien juontaman Levi Maydayn myötä.

Levin laskettelukausi huipentuu taas Mayday-vappujuhlaan. Perjantaista sunnuntaihin jatkuvat karkelot täyttävät keskuksen rinteet, tuvat ja terassit konserteilla, kisailulla ja karkeloinnilla.

Tapahtumaviikonlopun varsinaiset kulmakivet ovat seuraavat: Kaksi afterski-konserttia Vinkkarissa, perjantaina Portion Boys ja sunnuntaina Meiju Suvas, sekä lauantain vappupiknik, jossa katsottavaa tarjoaa uhkarohkeille suotava mahdollisuus ylittää rinteen alle tehtävä hyinen vesilammikko suksilla tai lumilaudalla.

Vapun huipentaa sunnuntaina Levin perinteinen vappukulkue, jossa karnevaaliasuihin pukeutuneet osallistujat ilakoivat ympäri kylää. Kulkueen parhaat asut palkitaan. Koko viikonloput tapahtumat juontaa rap-yhtye Lyömättömät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levi Maydayn järjestelyistä vastaava tapahtumatuottaja Pilvi Mäenpuro kertoo, että tapahtuman valmistelut ovat alkaneet jo edeltävänä vuonna.

– Markkinointi aloitettiin jo joulukuussa, kun artistit oli saatu kiinnitettyä.

Mäenpuro kertoo, että vapun ajan majoitusmäärissä ollaan 16 prosenttia viime vuotta edellä. Vappu muodostaa Levillä pääsiäisen ohella kevään toisen myyntipiikin.

Levin vappu on yksi hiihtokeskusten tunnetuimmista, ellei tunnetuin vappukarkelo. Mäenpuron mukaan osallistujille rakkain tapahtuma on vappukulkue.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihmiset todella valmistautuvat kulkueeseen pukeutumiseen, ja yritykset ovat olleet kivasti mukana, että saadaan palkintoja parhaille asuille.

Mäenpuron mukaan yksi yleisimmistä vapputapahtumista saaduista palautteista koskeekin vappukulkuetta: sen paikka on vappuaattona, eikä sitä sovi muuttaa.

Toinen perinne päättyi ikävästi pari vuotta sitten. Vappupiknikin osana järjestettiin retrosuksilla laskettava kisa.

– Retrokisa vähän kariutui siihen, kun ne kaikki vanhat sukset tuhoutuivat huoltorakennuksen tulipalossa 2021, Mäenpuro toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vappukulkuehulinaa kymmenen vuoden takaa. Tänäkin vappuna parhaat tiimiasut palkitaan paikallisten yrittäjien toimesta. Kuva: Mari Palomaa

Tapahtumatuottajan mukaan Levin vappua on onnistuttu kehittämään viime vuosina siten, että ihmiset viipyisivät hieman pidempään. Vappupäivän ympärille on monena vuonna mahdollista rakentaa pitkä viikonloppu, ja tänäkin vuonna pyhäpäivä osuu maanantaille. Ohjelman lisäksi houkutuksena toimivat keväthanget, vaikka etelässä eletään jo shortsikelejä.

– Rinteet ovat auki vielä viikon vapun jälkeen, ja olosuhteet ovat hyvät.

Maydayn ohjelmaa riittää myös lapsille. Esimerkiksi etelärinteiden Leevilandian puolella järjestetään lasten oma vappurieha vappuaattona. Rieha alkaa vappuolympialaisilla kello 13.

Tapahtumatuottaja Mäenpuro odottaa viikonlopulta eniten ihmisten hyvää meininkiä enemmän kuin mitään yksittäistä tapahtumaa.

– Vaikka itse on töissä, niin silti pääsee kyllä juhlatunnelmaan, kun ihmiset on tulleet pitämään hauskaa.

Yksi kohokohta Mäenpurollekin on toki eturinteiden vesihiihtolammikko.

Aiotko itse kokeilla?

– Aion. Tänä vuonna? En tiedä. Tänä vuonna työvelvollisuudet loppuu kyllä siihen...

Siinähän olisikin yksi uusi perinne, kun tapahtuman tuottaja tulee lammikon yli.

– No, ainakaan en voi mitenkään voittaa sitä kisaa. Viime vuonna tuomaristossa ollut Zenja Potapov teki kisan loppusilauksena takaperinvoltin. Se, että minä kaatuisin naamalleni altaaseen, ei varmaan säväytä ketään samalla tavalla. Tietysti se allas rakennetaan sinne hyvissä ajoin. Jos kävisi aamun pimeinä tunteina harjoittelemassa...

Ilmoita asiavirheestä