Paikallisuutiset

Mikaela Shiffrinin voittoporo Lorax elää leppoista poron elämää Könkäällä – maailmantähti lähtee ihan kohta puolen vuoden kesälomalle

Levin maailmancupissa voittajille palkinnoksi jaettavat porot elävät Ounaskievarin porotilalla, kunnes kesä ja vapaus jälleen koittaa puoleksi vuodeksi.

Mikaela Shiffrinin maailmancupin voittoporo Lorax elää Ounaskievarin porotilalla Könkäällä. Kuva: Janne Pussila

Levin alppihiihdon maailmancup-kisat ovat tunnettuja eksotiikan ja loistavien lumiolosuhteiden lisäksi erikoisista palkinnoistaan, sillä voittajat saavat palkinnoksi myös poron.

FIS:n virallisten mitalien lisäksi jokainen kisajärjestäjä saa antaa oman näköisensä palkinnon muistoksi urheilijalle. Muissa maissa annetaan voittajille esimerkiksi kristallivaaseja, juustoa, lautasia ja muuta sellaista.

Levin maailmancupissa ennen vuotta 2013 annettiin voittajille palkinnoksi muun muassa porontaljoja, nutukkaita ja kolmentuulenhattuja, joilla haluttiin tuoda esille lappilaisuutta ja paikallisuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poro kuvastaa Lappia ja Leviä täydellisesti ja henkii sitä kuvaa, jota järjestäjät haluavat välittää maailmalle.

Koska voittajien paluulennolla voisi tulla hankaluuksia eikä määränpään olosuhteiden soveltuvuudesta porojen elinympäristöksi ole varmuutta, niin voittoporot jatkavat eloaan Levillä, tarkemmin sanottuna Könkään kylällä Ounaskievarin porotilalla.

Voittoporot jäävät Ounaskievarin hoitoon eli niitä ei viedä pois Lapista. Aikaisempien vuosien voittajat pääsevät näkemään omat poronsa aina seuraavina vuosina, kun kaikki voittoporot tuodaan Leville kisojen ajaksi. Esimerkiksi kisanumeroarvonnassa urheilijat tuodaan edellisvuosien voittoporojen kuljettamana lavan eteen.

Oikeasti ulkomaalaiset alppihiihtäjät ovat vain porojen kummeja, sillä voidakseen omistaa poron pitäisi asua poronhoitoalueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palkintoporoporoehdokkaat valitaan syksyllä poroerotuksessa Ounaskievarin Johanna Hietasen toimesta.

Hietanen kertoo, että syksyn erotuksesta valitaan 4-5 poroa, joista valikoidaan syksyn aikana voittoporot.

– Puhuttelemme ja katselemme sopivia. Mitään spesiaalia ei haeta vaan sellaista normaalin näköistä isokokoista koirasporoa.

Tämän jälkeen porot odottavat aitauksessa tulevia maailmancupin kilpailuja ja palkintojenjakotilaisuuden parrasvaloja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voittoporot ovat tunnettuja maailmalla, mutta kuuluisuuttaan he eivät itse tiedosta.

– Kyllä ne saavat erilaista kohtelua kuin riviporot ja siinä mielessä varmaan tietävät olevansa erityisiä. Jotkut osaavat myös poseerata kameroille.

Ounaskievarin voittoporot ovat esiintyneet jopa sadoille miljoonille tv-katsojille ympäri maailmaa. Alppihiihdon supertähti Mikaela Shiffrin vieraili juuri suuressa amerikkalaisessa talkshowssa Jimmy Fallonin vieraana, missä tuli puhetta myös palkintoporoista. Ounaskievarilta lähetettiin Shiffrinille kuvaterveiset kiitokseksi.

Mikaela Shiffrin on voittanut Levillä kuusi poroa.

Näkyvyyttä tulee, sillä alppihiihto on valtavan suuri globaaali laji.

Petra Vlhovalla on tapana käydä meillä vierailulla voittoporojaan tapaamassa ja hänelle ollaan juuri kuvaterveisiä lähettämässä. Marcel Hirscher toi tuliaisina voittoporolleen paikallista kauriille tarkoitettua ruokaa. Itävaltalaiset asiakkaat osaavat jopa kysellä Leon ja Ferdinandin perään, Hietanen kertoo.

Voittoporojen edustustehtävät ovat pian taas hetkeksi ohi, kun opettajienkin kesälomaa pidempi vapaa jakso alkaa. Poroilla on kuitenkin mukanaan gps-lähettimet, joten hukkaan ne eivät joudu.

– Kesäloma alkaa heti, kun lumi sulaa ja metsästä löytyy syötävää. Liian aikaisin ei voi päästää etteivät ne mene ihmisten pihoihin. Toukokuun puolessa välissä ne yleensä alkavat katsella kaihoisasti aidan yli, että pitäisi päästä, mutta kaikki riippuu lumitilanteesta, Hietanen valottaa.

Ilmoita asiavirheestä