Urheilu

Leville on tulossa jopa seitsemän uutta reittiä patikointiin ja maastopyöräilyyn – Aakenustunturin ja Kellostapulin reitit ovat jo viimeisellä virkakoneiston askelmalla

Levin maastopyöräilyreitistöä ollaan uudistamassa merkittävällä tavalla. Kuva: Janne Pussila

Sanotaan suoraan heti alkuun, että Levin maastopyöräreitit ovat suhteellisen vaatimattomat. Tila on ollut tiedossa jo pitkään, ja sille on jo tehtykin paljon asioita, sillä pyörämatkailun kehitys Levillä on tärkeässä roolissa lumettoman ajan matkailun lisäämisessä.

Levillä on hieno bikepark ja muidenkin pyöräilylajien harrastamiseen on upeat puitteet, mutta maastopyöräreiteissä täällä jäädään vielä muiden jälkeen.

Iloisia uutisia on kuitenkin luvassa, sillä Leville suunniteltiin 15 uutta reittiä patikointiin ja maastopyöräilyyn, joista noin puolet jäi eri syistä työpöydälle. Useimmiten ratkaiseva syy oli joidenkin maanomistajien suhtautuminen asiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reiteistä seitsemän pääsi kuitenkin etenemään virkakoneistoon, joista kaksi on jo Maanmittauslaitoksella saakka. Viisi reittiä on vielä edellisellä kierroksella ely-keskuksessa.

Kuten arvata saattaa, niin byrokratia vie aikansa. Kittilän kunnan tiemestari Janne Heikkilä kertoo, että Maanmittauslaitokselta on tullut viestiä, jonka mukaan reittitoimituksia tehdään seuraavan kerran vasta ensi kesänä. Kun luvat ovat kunnossa, on rakentamisen aika.

Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen taustoittaa, että projekti on ollut pitkä ja sitä on tehty huolella.

Levin lähtötilanne on täysin erilainen kuin esimerkiksi Ylläksellä, missä komea maastopyöräilyreitistö tipahti syliin kuin taivaan lahjana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– 2017 Ylläksen alueelle tuli mahtava jackpot, kun Metsähallitus avasi kansallispuiston reitit myös pyöräilijöille. Meillä ei ole tässä sellaisia reittejä, vaan meidän täytyy mennä yksityisten maanomistajien maiden läpi, jolloin reittitoimituksista tulee pidempiä prosesseja, Pesonen sanoo.

Maastopyöräily on jokaisenoikeuksiin lukeutuvaa toimintaa, joten käytännössä kuka tahansa saa ajaa lähes missä tahansa. Viralliset maastopyöräilyreitit ovat kuitenkin oma lukunsa.

– Jotta virallisiin reittikarttoihin voi merkata reittejä, niin niiden on käytävä läpi tämä mankeli. Samoin lupien on oltava kunnossa, että voimme reittejä markkinoida ja yritykset voivat ottaa niitä ohjelmistoonsa, Pesonen kertoo.

Maastopyöräily lukeutuu jokaisenoikeuksiin, joten ajaa voi lähes missä tahansa. Kuva Kätkätunturin retkeilyreitiltä. Kuva: Janne Pussila

Aakenustunturin ja Kellostapulin reitit ensimmäisinä toteutukseen

Kaksi Maanmittauslaitokselle reittitoimitukseen edennyttä reittiä ovat nimeltään Aakenustunturin ulkoilureitti ja Kellostapulin ulkoilureitti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suunnitelmassa esitetty Aakenustunturin reitti yhdistää Levin matkailukeskuksen Aakenuksen, Totovaaran sekä laajemmin Pallas-Yllästunturin kansallispuiston eteläpään reitteihin. Reitti lähtee Pyhäjärven tien risteyksestä Aakenuksentien yli Aakenusjoen suuntaisesti kohti Aakenuspirttiä. Aakenuspirtin kohdalla reitti kiertää pihapiirin, mutta tekee piston kahvilan pihaan. Aakenuspirtiltä reitti risteää ja kääntyy kohti Aakenustunturia ja Niritsaa. Reitti ylittää Aakenuksentien toistamiseen ennen Niritsaa.

Aakenustunturin laidassa reitti risteää itä-länsi suunnassa. Esitetyn suunnitelman mukaisesti reitti jatkuu kohti länttä Niritsan tunturinaluskuusikkoa pitkin yhdistyen lopulta Levi-Ylläs ulkoilureittiin. Yhdistyminen muodostaa kokonaisuudesta rengasreitin ja paluu lähtöpisteeseen sekä Levin suuntaan tapahtuu Levi-Ylläs ulkoilureittiä pitkin.

Kellostapulin reitti lähtee liikkeelle Levin ympärystien itäpuolelta kohti Taalovaaraa. Reitti nousee Taalovaaran pohjoislaitaa loivasti ja tekee ylhäällä piston Kellostapulin maisemapaikalle. Kellostapulilta reitti palaa samaa uraa pitkin takaisin noin 200 metrin matkan.

Kellostapulin piston jälkeen reitti jatkuu Taalovaaran itälaidassa kohti etelää ja yhdistyy Taalojärvi-Sammuntupa ulkoilureittiin ja Levin ympärysreittiin.

Ilmoita asiavirheestä