Paikallisuutiset

Levi myötäpäivään kiertäen

Toimittaja palasi Leville kahden vuosikymmenen jälkeen ja lasketteli tunturin ympäri.

Kuva: Aapo Laakso

– Laskitko sen Levi Blackin?

Kysymys kuului kaikkien suista sen jälkeen, kun viimeksi kävin Levillä rinteillä. Siitä on aikaa yli 20 vuotta.

Gondolihissi oli tuliterä ja sen viereinen musta rinne oli onnistuttu markkinoimaan niin hyvin, että siitä tuntuivat puhuvan ihan kaikki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tai ainakin lapset. Lapsi olin silloin itsekin, enkä todellakaan laskenut Levi Blackia.

Sen jälkeen olen lautaillut suurimmassa osassa pohjoisen keskuksista, mutta Leville ei ennen tätä päivää ole tullut mentyä. Nyt paluu on tullut tehtyä töiden perässä. Edellinen visiitti on muutamaa isovanhempien albumiin päätynyttä kymppikuvaa lukuun ottamatta jo muistojen unholassa, joten pääsen katsomaan, miltä tunturi näyttää käytännössä ensikertalaisen silmin.

Lähdetään kiertämään tunturi myötäpäivään.

Päivän ensimmäinen nousu gondolissa. Kaudelle 2000-2001 valmistunut gondoli oli lajissaan Suomen ensimmäinen. Vasemmalla näkyy musta G2-rinne, eli Levi Black. Sinne ei ekalla laskulla ole asiaa.
Aurinko hellii gondolin yläasemalla. Korkeammalle pääsee vain takana näkyvällä Levi West -hissillä.
Laskemisen ohessa voi bongata maisemia kartta kädessä. Hissille 13 laskiessa horisontissa häämöttää pallastunturi.
Eturinteet ovat edellisten päivien jälkeen melko röykkyisessä kunnossa. Uutta rakennetaan ja kylä kasvaa, tunturin uusin tuolihissi kulkee kuvan oikeassa laidassa.
Levi maaliskuussa 2023 Kuva: Aapo Laakso
Kutoshissin ala-asemalla keskipäivän aurinko sulattaa jo jäitä räystäältä. Asemalta lähtee merkityt skinnausreitit vapaalaskuharrastajille.
Seiskahissin tienoilta löytyy loivia ja somekuvakelpoisia rinteitä, ja hyvänä lumipäivänä puuterilunta koko kansalle. Alkuiltapäivästä merkittyjä rinteitä ja niiden välejä alkaa olla vaikea erottaa toisistaan. Kuva: Aapo Laakso
Loivien siirtymien määrä yllättää, kun Levin rinteille lähtee ensikertaa lumilauta jalassa. Välillä on helpompi siirtyä jalkapatikkaan.
Rauhallisempien rinteiden jälkeen etelärinteiden ihmispaljous tuntuu hektiseltä. Eteläpuoli kaksine parkkeineen on tunturin nuorekkain puoli. Kuva: Aapo Laakso
Aurinkoisilla etelärinteillä Sivakka- ja Mono-ravintoloiden terasseilla pääsi jo maaliskuun puolivälissä nauttimaan leppoisasta iltapäivän “duringskistä“.
South Parkin järeänpuoleinen hyppylinja jäi toimittajalta toistaiseksi odottamaan sitä päivää, kun aikakone on keksitty. Kuva: Aapo Laakso
Länsirinteillä kulkeva Levi West -hissi vie tunturin korkeimmalle laelle. Länsipuolen leveät punaiset rinteet tarjoavat vauhdikasta laskettavaa. Kuva: Aapo Laakso
Päivän evästauolle löytyy paikka joulupukin mökiltä länsirinteiden ja gondolihissin puolivälissä. Kuvauksellinen maisemamökki on rakennettu vuonna 2007 ilmestyneen Joulutarina-elokuvan lavasteeksi, ja jätetty paikalleen nähtävyydeksi. Kuva: Aapo Laakso
Päivän viimeinen etappi: Levi Black. Jyrkkyyttä on 52 prosenttia, eli 27,5 astetta. Kuva: Aapo Laakso

Nyt on sitten aika. Koko tunturi on kierretty ja olen takaisin gondolillla. Jäljellä on enää Levi Black, joka jäi yli 20 vuotta sitten laskematta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heti äkkijyrkän alussa lennän takapuolelleni ja liu’un muutaman metrin alamäkeen. Hyvästä lumitilanteesta huolimatta rinne on kaluttu monesta kohtaa jäälle ja irtolumi on lanattu möykyille.

Rallattelen sadatellen alas ja otan uuden hissinousun. Seuraavalla yrityksellä joudun jonoon, kun joukko turisteja hivuttaa itseään mäkeen. Levi Blackilla on hurjan rinteen status ja monet haluavat tulla sen alas taidoista riippumatta.

Saan vuoroni ja tällä kertaa tähtään laskuni möykkyjä pitkin, paljaat jääpaikat parhaani mukaan väistellen. Käännös toisensa jälkeen leikkaa möykyt halkit ja rinteen kääntyessä loivalle päivän lasketut reidet huutavat armoa. Se on siinä. Tuuletan ujosti ja lasken samoilla vauhdeilla parkkipaikalle, jossa lennän persuksilleni täpötäyden skibussin katsoessa. Kyllä laskettelu aina löytää keinot nöyryyden palauttamiseen.

Koko reissuun meni aikaa yhden eväsleipätauon kanssa viisi tuntia ja kymmenen minuuttia. Hissinousuja oli 19 kappaletta.

Ilmoita asiavirheestä