Tapahtumajutut

Lapland O Week tulee Leville — metsään pääsevät niin huippusuunnistajat kuin perheen pienimmätkin

Suuri suunnistustapahtuma Lapland O Week järjestetään Levillä heinäkuussa. Kilpailuradat on suunnitellut pitkän linjan suunnistaja Olli-Markus Taivainen.

Ensimmäistä kertaa Levin maastossa juostava Lapland O Week kerää paikalle arviolta noin tuhat suunnistajaa. Kuva: Otto Ponto

Viisi päivää suunnistusta. Vuonna 2020 ensimmäisen kerran järjestetty Lapland O Week -suunnistustapahtuma pidetään tulevana kesänä Levillä.

Heinäkuun 20.–25. päivä järjestettävän tapahtuman suunnistuspäivät ovat lauantai, sunnuntai, maanantai, keskiviikko ja torstai, tiistain ollessa harjoitus- ja lepopäivä.

Tapahtumaan osallistuakseen ei tarvitse olla huippusuunnistaja vaan se on tarkoitettu kaikille suunnistuksesta kiinnostuneille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapland O Weekiin on helppo tulla ja siirtyä tapahtuma-alueella paikasta toiseen, sillä kaikki kilpailuun liittyvä oheistoiminta on alle neljän kilometrin päässä Levin keskustasta.

Tapahtuman järjestämisestä vastaavat organisoinnista huolehtiva helsinkiläis-turkulainen Liikup Oy ja kartoista vastaava rovaniemeläinen Routamap Oy.

– Odotamme paikalle noin 1000 suunnistajaa ja noin 500 huoltojoukkoihin ja kannustajiin kuuluvaa. Aiempien kisojen osanottajamäärät ovat olleet 800–1000 henkeä, Liikup Oy:n Antti Vainio kertoo.

Suunnistuskisojen seuraaminen maastossa on perinteisesti haastavaa. Antti Vainio

Kolmena ensimmäisenä päivänä tapahtumakeskuksena toimii Zero Point ja kahtena viimeisenä Immelkartano.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lauantaina suunnistetaan Panoramaksi nimettyä reittiä Levin huipulta eturinteelle. Sunnuntaina on vuorossa golfkentän ja Levikeskuksen välinen Tunturinlaita -reitti. Kolmantena päivänä suunnistajat suuntaavat Kätkätunturille. Kaksi viimeistä päivää ollaan keskustan, Kätkän ja Pahtakurun alueilla, Vainio luettelee.

Kilpailuradat on suunnitellut pitkän linjan suunnistaja Olli-Markus Taivainen.

Radoista kaksi ensimmäistä luokitellaan keskimatkoiksi. Pitkiämatkoja edustaa Kätkätunturi ja normaalimatkaa keskiviikon Onkimajärvi. Suunnistusviikon päättää pikamatkana juostava Pahtakuru.

Osallistumismaksun voi suorittaa joko ennakkoon tai paikan päällä. Ratojen pituudet, mittakaavat, kartan koko ja rastien määrät ilmoitetaan kesän aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suunnistuskisojen seuraaminen maastossa on perinteisesti haastavaa, mutta ainakin ensimmäisenä päivänä näkee parhaiten tunturin huipulta ja kilpailijoiden ollessa Kätkätunturin suunnalla heitä voi seurata vaelluspolulta, Vainio kertoo.

Suunnistusharrastajille tarkoitetun viikon lisäksi Lapland O Week sisältää huippusuunnistajille suunnatun Erämaan valtiaat kutsukilpailun. Lähtöajat ja GPS-seurannan sisältävän rinnakkaiskisan ohjelma on vielä toistaiseksi auki.

Levi valikoitui tämän vuoden Lapland O Weekin pitopaikaksi hyvien ja kauniiden maisemien lisäksi laajan majoituskapasiteetin ja toimivien kulkuyhteyksien ansiosta. Antti Vainio

Suunnistusharrastajien ja ammattilaisten lisäksi järjestäjät ovat huomioineet myös lapset.

Tapahtumakeskuksen yhteyteen rakennettavalla, viitoitetulla Low-ralli radalla perheen pienimmät pääsevät tutustumaan sekä Lapin eläimiin että suunnistuksen saloihin ja hieman vanhemmille lapsille on luvassa oma, helpossa maastossa kulkeva noin 1–2 kilometrin mittainen rata.

– Pyrimme tekemään laadukkaan ja elämyksellisen tapahtuman, jossa kilpailuhenkisyyden sijaan ovat pääosissa rento yhdessäolo ja hienot suunnistusmaisemat. Kutsukilpailun osallistujat saavat jotain tavarapalkintoja, mutta muutoin niitä ei jaeta, Vainio muistuttaa.

– Levi valikoitui tämän vuoden Lapland O Weekin pitopaikaksi hyvien ja kauniiden maisemien lisäksi laajan majoituskapasiteetin ja toimivien kulkuyhteyksien ansiosta. Myös se, että Levillä ei ole aiemmin ollut tämän tasoista suunnistuskisaa, oli yksi kriteeri.

Lisätietoa Lapland O Week 2024:stä löytyy osoitteessa laplandoweek.com.

Lapland O Week

Tapahtuma järjestettiin vuosina 2020 ja 2021 Ylläksellä, 2022 ja 2023 Saariselällä.

Leville odotetaan heinäkuussa noin 1000 suunnistajaa.

Jokainen osallistuja saa valita päivittäin itselleen sopivat radat kymmenen eri radan joukosta. Radat vaihtelevat taitotason ja matkan mukaan, päivittäin on tarjolla pitkiä ja lyhyempiä ratoja. Lapsille löytyy omat radat.

Samaan aikaan suunnistustapahtuman kanssa Levillä järjestetään Levi Bike & Outdoor Fest.

Tapahtumakeskuksina toimivat Zero Point ja Immelkartano.

Ilmoita asiavirheestä