Kolumnit

Kolumni: Onko lapsesi vaaraksi rinteessä?

Kuva: Miika Sirkiä

Pääsiäinen on Levillä laskettu ja sen vietti visusti alamäessä myös allekirjoittanut sesonkitoimittajanne.

Kuten kevätkauden lasketteluun kuuluu, houkuttelivat mukavan pehmeäksi sulaneet alastulot parkin hyppyreille ja reileille kaiken ikäisiä, myös kaltaisiani ikänsä puolesta elon rajat tunnistavia.

Asia, johon jälleen kerran sai lähes konkreettisesti törmätä, on lasten surkeat käytöstavat parkissa. Rinne-etiketin noudattamista ei Suomessa juuri valvota, vaan mäessä luotetaan jokaisen omaan harkintaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Välillä luottoa on liikaakin, ilmeisesti ainakin vanhemmilla. Vuosia hiihtokeskuksissa koheltamista katseltuani voin sanoa, että ehdottomasti eniten kauhua herättävän ryhmän muodostavat rinteeseen keskenään vapautetut noin 10-13 vuotiaat pojat. Heille pelisäännöt on varmasti moneen kertaan kerrottu, mutta jonkinlainen ryhmäidiotismi estää niiden noudattamisen.

Normaalin hissijono-ohittelun lisäksi parkin ja muidenkin rinteiden läpi kaahataan ajovuoroista välittämättä, hyppyreihin kiilataan eteen tai ajetaan edellä menevän perässä täysin piittaamatta siitä, että edessä oleva voi esimerkiksi kaatua. Välillä touhussa on nähtävissä ihan Kärpästen herrasta tuttuja piirteitä, kun ikävästi nurin menneen toverin päälle lanataan ensin loskat ja sitten vasta kysytään vointia, jos kysytään.

Parkissa temppuilu on itsessään melko turvallista, jos sitä tekee oman taitotasonsa puitteissa. Jonotus- ja väistämissäännöistä piittaamattomat suhaajat tekevät siitä yhtä jatkuvaa läheltäpiti-tilannetta.

Kaikkein huolestuttavin ikäryhmä ovat nuorimmat, mahdollisesti ensimmäistä kertaa itsekseen rinteeseen lasketut muksut. Heillä ymmärrys on vielä yllä mainittuja esiteinejäkin vähäisempää, mutta käytösmallit ja ajolinjat katsotaan juuri noilta pahimmassa torpedoiässä olevilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Me parkeissa viihtyvät aikuiset emme voi ärräpäillä ja kauhunhuudoilla kasvattaa koko kylän lapsia. Tiedätkö sinä, onko oma silmäteräsi rinteessä vaaraksi itselleen ja muille?

Ilmoita asiavirheestä