Paikallisuutiset

Kansallispuiston luvaton kelkkailu häiritsee uhanalaisten lintujen pesintää

Moottorikelkalla voi ajaa vain merkityillä reiteillä tai muualla maanomistajan luvalla. Kuva: Janne Pussila

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston eteläosassa on kelkkailtu luvattomasti, tiedottaa Metsähallitus. Aluetta valvovat viranomaiset, poliisi, rajavartiolaitos ja Metsähallituksen erätarkastajat.

Kansallispuistossa on järjestyssäännön mukaan kielletty moottorikäyttöisten maakulkuneuvojen ja moottoriveneiden käyttäminen, samoin laskeutuminen ilma-aluksella. Moottorikäyttöisillä kulkuneuvoilla saa liikkua vain poronhoitotöissä tai viranomaistehtävissä. Muissa tapauksissa liikkua saa vain Metsähallituksen luvalla.

– Nykyinen virallinen moottorikelkkareitti sivuaa kansallispuistoa, mutta ei kulje sen alueella, kertoo erätarkastaja Mika Seurujärvi Eräpalveluista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luvattomasta moottorikelkkailusta luonnonsuojelualueella tulee lain rikkojalle tulojen nettomäärästä määräytyvästi päiväsakkoja, minkä päälle kertyy päiväsakkoa maastoliikennerikkomuksesta.

Metsähallituksen Luontopalvelut myös muistuttaa, että moottorikelkoilla ajaminen maastoliikenteeseen tarkoitettujen urien ulkopuolella ilman maanomistajan lupaa on laitonta. Luvaton moottorikelkkailu häiritsee parhaillaan käynnissä olevaa tiettyjen uhanalaisten lintujen pesintää. Esimerkiksi uhanalainen maakotka häiriintyy helposti, jos sen pesän lähellä ajetaan moottorikelkalla tai liikutaan muuten.

– Kotka yleensä lentää pakoon ihmisen lähestyessä pesäpaikkaa ja silloin munien haudonta keskeytyy. Kylmien kelien aikaan kevättalvella jo lyhyt emon poissaolo pesältä riittää siihen, että munat kylmettyvät ja poikaset jäävät syntymättä, luonnonsuojelun erityisasiantutija Stefan Siivonen Luontopalveluista kertoo.

Ilmoita asiavirheestä