Paikallisuutiset

Joulukuusen saa taas hakea kympillä valtion metsästä

Metsähallitus myy Lapin alueella kymmenen euron hintaisia lupia, joilla saa kaataa itse itselleen joulupuun.

Joulukuusiluvalla saa kaataa tietyin ehdoin itselleen joulukuusen – tai männyn. Kuva: Miika Sirkiä

Metsähallitus myy Eräluvat-palvelussaan tänäkin vuonna lupia joulupuun hankintaan. Luvalla voi hakea puun valtion metsästä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueella. Joulukuusiluvan hinta on 10 euroa.

Metsähallitus edellyttää kuitenkin, että Inarin, Utsjoen ja Enontekiön kunnissa joulukuusiluvalla haettavan joulupuun tulee olla mänty, sillä kuusia kasvaa pohjoisimpien kuntien alueella harvassa.

Joulupuu tulee noutaa tien varresta, korkeintaan parinkymmenen metrin etäisyydeltä. Puita ei voi kaataa istutetusta taimikosta. Noudettava joulupuu saa olla enintään kolme metriä pitkä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muutenkin on tarkkaan määritelty, mistä joulupuun saa hakea. Luvan ostajan on varmistettava alueen kuuluminen Metsähallituksen metsätalouskäytössä oleviin metsiin, sillä joulupuuta ei koskaan saa hakea suojelu- tai retkeilyalueilta.

Helpoiten monikäyttömetsien sijainnin voi tarkastaa Retkikartasta valitsemalla kartasta (oikealla toiseksi ylin valinta) tason ”metsätalouden monikäyttömetsät”.

Eteläisessä Suomessa joulukuusilupien myyntiä ei ole, sillä valtion metsät ovat hajallaan ja laajoja yhtenäisiä metsäalueita on vähän.

Ilmoita asiavirheestä