Paikallisuutiset

Hiljaisuus-festivaali laajenee kasvihuoneisiin — esitystilat ovat taideteoksia itsessään

Hiljaisuus-festivaalin viime vuoden avajaiset Pekkalan vanhan kaupan edessä. Duo GingerMoustache esiintymässä. Kuva: Jouni Porsanger

Kesäkuun toisella viikolla järjestettävä monitaiteinen Hiljaisuus-festivaali tuo Kittilän Kaukoseen jälleen uutta sirkustaidetta ja musiikkia. Järjestyksessään 13:s tapahtuma tuo nähtäville esimerkiksi kuusi uutta Hiljaisuuden tilaamaa sirkusteosta.

Tämän vuoden uudet sirkusteokset on tilattu viideltä sirkustaiteilijalta: Marcelo Nunekselta, Nelli Kujansivulta, Heini Koskiselta, Erika Aholalta, Matias Salmenaholta sekä alttoviulisti Hanna Pakkalalta. Kotimainen sirkus- ja performanssitaiteilija Hedda Liukkala esiintyy avajaispäivänä ja kansäinvälinen Right Way Down -ryhmä esiintyy festivaaliviikonloppuna Ojanperän hallissa.

– Erikoisuutena tämän vuoden festivaalilla ovat tilausteoshankkeemme, joista neljä uutta teosta saavat ensi-iltansa Kaukosessa. Festivaali tasapainottelee erilaisilla tarttumapinnoilla, riskeillä, käsillään ja jopa lasinsiruilla erilaisten elementtien metamorfoosissa, festivaalin taiteellinen johtaja Karita Tikka sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Festivaalin musiikki- ja sirkusohjelmisto ovat järjestäjien mukaan entistä syvemmin toisiinsa kietoutuneina.

– Myös festivaalin esitystilat ovat taideteoksia sinänsä. Taiteellisena inspiraationlähteenä tekijöille ovat olleet muun muassa klassiset elementit maa, vesi, ilma, tuli. Ne kaikki ovat moneen taipuvaisia, voivat olla lempeitä, vahvoja, tuhovoimaisia, maanläheisiä tai ylimaallisia, festivaalin taiteellinen johtaja Lauri Sallinen sanoo.

Hiljaisuus-festivaali käynnistyy avajaisilla torstai-iltana 8. kesäkuuta kello 18 Kaukosen koulun kentällä ja päättyy harpisti Laura Hynnisen ja äänisuunnittelija Viljami Mehton konserttiin Kaukosen Työväentalolla sunnuntaina kello 16.

Ilkka Heinosen instrumentti jouhikko on ikivanha jousilyyra. Sitä on käytetty Suomessa Savossa ja Karjalassa tanssisoittimena sekä laulujen säestyksessä. Kuva: Jani Kivelä

Tänä vuonna ohjelmaa on luvassa esimerkiksi Kaukosen Puutarhan kasvihuoneessa, jossa saamelaismuusikko Annamáret ja jouhikkomestari Ilkka Heinonen konsertoivat lauantaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ohjelmistossa myös Kaukosen Urheilutalo yllättää ylevällä akustiikallaan. Siellä järjestetään Sadepuu-konsertti, jossa koetaan vesiteemaista klassista ja uutta musiikkia pianisti Anna Kuvajan ja huilisti Livia Schweizerin tulkitsemana. Tila- ja valosuunnittelusta vastaa Jukka Huitila.

Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry on perustettu vuonna 2012, kun kolme ensimmäistä Hiljaisuus-festivaalia oli jo järjestetty Kaukosessa. Hiljaisuus on kittiläläinen taideorganisaatio, joka toteuttaa esitys- ja konserttitoimintaa Kittilässä sekä ylläpitää taiteilijaresidensiä Kaukosen kylässä kesäfestivaalin lisäksi.

Tapahtumaa tukevat Taiteen edistämiskeskus, Kittilän kunta, Kaukosen kyläläiset ja paikalliset yrittäjät.

Tapahtuman ohjelma löytyy Hiljaisuus-festivaalin nettisivuilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaukosen Puutarhassa Ánnámáretin eli Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin saamelainen laulumusiikki yhtyy muinaiseen suomenkieliseen jouhikon äänimaailmaan.

Festivaalin tapahtumapaikat Kaukosessa

Festivaalin päätapahtumapaikka on Kaukosen kylä. Lähes kaikki tapahtumapaikat ovat kävelyetäisyydellä.

Esityksiä on myös esimerkiksi Särestöniemi-museossa ja Kaukosen Puutarhan kasvihuoneissa.

Kaukosessa on tapahtuman ajan festivaaliravintola koululla ja kahvila Työväentalolla. Viikonloppuna Työväentalolla avautuu baari.

Lisäksi tapahtumia on Kaukosen Urheilutalolla Meijerintiellä, Niukkalan pihapiirissä, Ojanperän hallissa ja -pirtissä, Pekkalan vanhalla kaupalla, Suojalan ladossa ja Villa Magiassa.

Lippuja myydään osoitteessa www.tiketti.fi sekä festivaalin aikana Kaukosen Työväentalolla. Sarjaliput ja passit ovat myynnissä 28. toukokuuta saakka.

Ilmoita asiavirheestä