Paikallisuutiset

Hiihtäjät lumivyöryssä Pallaksella – myös Levillä on huomattava riski hoidettujen rinteiden ulkopuolella

Lumivyöryriski on koholla tuntureilla. Arkistokuva Pallaksen Taivaskerosta ja Pyhäkurusta. Kuva: Miika Sirkia

Pelastuslaitos käynnisti ison pelastusoperaation Muonion Pallaksella, jossa vyöryi lumi Taivaskerolla maanantaina iltapäivällä noin kello yhden aikaan.

Ilmoittaja havaitsi kauempaa lumivyöryn ja kaksi henkilöä, joista toinen mahdollisesti jäi lumen alle.

Pelastuslaitos lähetti paikalle yksiköitä Kittilästä ja Muoniosta. Noin kymmenen minuutin kuluttua sama ilmoittaja vahvisti kummankin hiihtäjän olevan lumen päällä. Kittilän yksiköt saivat kääntyä kotimatkalle, ja Muonion yksiköt kävivät puhuttelemassa maastosta tulleita lumivyöryyn joutuneita tien päällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päivystävä palomestari Ville Rankinen Lapin pelastuslaitokselta kertoo, että lumivyöryilmoitus käynnistää aina ison koneiston. Hän kiittää ilmoittajaa esimerkillisestä toiminnasta hälytyksen teossa, tilanteen seuraamisessa ja jatkotietojen antamisessa.

– Lumivyöryyn lähtee kolme helikopteria, useita moottorikelkkoja ja henkilöstöresurssia paljon. Se on aika iso operaatio, että saatais mahollisimman nopeasti apu paikalle. Tiietään, että kun ihminen on lumen alla, jos ei ilmataskuja jää, puhutaan minuuteista tai korkeintaan kymmenistä minuuteista.

On äärimmäisen tärkeää, kun vapaalaskijat lähtee, että on kykenevä ja osaava porukka, joka pystyy pelastamaan. Ville Rankinen

Rankinen muistuttaa, että lumivyöryriski on selkeästi koholla tuntureilla. Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennusteessa riski on Ylläksellä ja Levillä huomattava, Pallaksella ja Ounastuntureilla kohtalainen.

Rankinen muistuttaa, että paras ja nopein apu takamaastossa on osaavan kaverin apu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On äärimmäisen tärkeää, kun vapaalaskijat lähtee, että on kykenevä ja osaava porukka, joka pystyy pelastamaan ja löytyy myös varusteet, lapiot, sondit ja piipparit. On alkanut yleistymään, että on lumiturvavarusteet mukana.

Rankinen muistuttaa, että kovin nopeasti tuntureita ei tavoiteta isollakaan hälytyksellä. Puoli tuntia tai 45 minuuttia menee helposti, ennen kuin ensimmäinen auttaja on paikalla.

– Sesonki näyttää alkavan. Yllättävän aikaisin, nyt alkaa jo marraskuussa, yleensä vasta helmikuussa, Rankinen sanoo.

Lumivyöryhälytyksessä mainittiin myös pelastuskoirat. Rankinen kertoo, että vapaaehtoisia koirakkoja on esimerkiksi Kittilässä, mutta koirat eivät lähteneet maanantaina tapahtumapaikalle.

Ilmoita asiavirheestä