Urheilu

Hetkessä hyvää fiilistä – lumisurffaus tuo uuden ulottuvuuden laskemiseen

Hiutale Adventuresin yrittäjä Armas Rusanen hurahti lumisurffaukseen niin totaalisesti, että lopulta hän teki siitä osan työtään. Kuva: Janne Pussila

Lumisurffaus on taas vähän sellaista kaikkea ne keksii -osastoa, mutta hyvä että keksivät, sillä laite ja laji ovat hienoja.

Itse asiassa lumisurffaus taidettiin keksiä jo ennen lumilautailua, kun ensimmäiset innostuivat kokeilemaan kuinka erilaisilla laudoilla voisi laskea lumella.

– Aika pian taisi tulla ymmärrys siitä, että laskeminen voi olla helpompaa, kun jalat laitetaan siteillä kiinni, muun muassa lumisurffausretkiä tarjoavan Hiutale Adventuresin yrittäjä Armas Rusanen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

No tästäpä päästäänkin kiinni ihan asian ytimeen. Miksi kukaan haluaisi palata ajassa taaksepäin ja laskea laudalla ilman siteitä?

– Se tuo laskemiseen ihan uuden ulottuvuuden ja on lopulta ihan eri juttu. Näin voi saada myös pienemmistä ja loivemmista mäistä enemmän iloa irti, Rusanen sanoo.

Lumisurffausta Levillä:

Video: Janne Pussila

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lumisurffaus ei ole lainkaan niin vaikeaa kuin miltä se vaikuttaa. Toki lumilautailu, tai mikä tahansa lautailu, antaa varmasti hyvät pohjat, mutta siitä huolimatta on sanottava, että tämä laji sopii lähes kenelle tahansa. Onnistumisen elämyksiä ja laskemisen hurmaa on taatusti tarjolla niin lautailun aloittelijoille kuin vaikkapa kokeneemmillekin lumilautailijoille.

– Ainoa kriteeri on, että jonkinnäköinen peruskunto on oltava, mutta aina olen kaikkia kannustanut mukaan, sillä tätä voidaan tehdä osallistujien kunto- ja taitotason mukaan, Rusanen sanoo.

Vauhdin ei todellakaan tarvitse olla kova, sillä muutama perättäinen onnistunut pehmeä käännös saa varmasti paatuneemmankin suun hymyyn. Toisaalta myös lumesta itseään etsiessään turhat luulot ja haihatuksetkin katoavat. Tässäpä on lumileikkejä parhaimmillaan.

Millekään kovalle koppuralumelle lumisurffi ei ole tarkoitettu vaan se vaatii pehmeää lunta, jota toimitettiin jälleen pääsiäiseksi Leville kuin tilauksesta. Itse asiassa Kittilässä oli pääsiäisenä eniten lunta Suomessa, joten puitteet lumisurffaukseen olivat täydelliset, kun uutta lunta pudoteltiin vähän joka toinen päivä. Kenttärovan havaintoasemalla mitattiin pääsiäisenä 117 senttiä lunta, joten ihan heti se ei lopu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talvikenkä pysyy laudan päällä gripissä kiinni jopa yllättävän hyvin. Kuva: Janne Pussila

Lauta ei ole laskijassa kiinni mitenkään muuten kuin karkuremmillä.

Lumisurffilaudassa on kuminen grippipinta, minkä päällä seisominen on yllättävän tukevaa ja pitävää. Pääasiassa painovoima pitänee laskijan laudalla.

Koska siteitä ei ole, niin lumilautailusta tuttua aggressiivista kanttailuakaan ei harrasteta niin paljon, sillä liikkeiden täytyy olla hienovaraisempia. Ohjaaminen tehdään pitkälti ylävartalon painoa siirtelemällä.

Levillä jo usemman talven safari-oppaana työskennellyt Clauver Falcao otti kokeneena surffarina lumisurffauksenkin nopeasti haltuun. Kuva: Janne Pussila

Kyseessä on todellakin lumilautailun ja surffaamisen välimuoto. Testireissulla oli mukana Levillä kausitöissä oleva brasilialainen Clauver Falcao, jolle surffaus on aina ollut varsinainen ykköslaji.

Falcaolle lumisurffaus sujuukin heti alusta alkaen kuin luonnostaan. Itse asiassa lumi on surffausalustana helpompi kuin alati muotoaan muuttava vesi.

– Helpompaa tämä on lumella. Tunturi on ja pysyy tuossa alla eikä lumikaan liiku pois. Vesi elää koko ajan, joten se on hankalampaa, Falcao sanoo.

Lumikengät ovat näppärät tapa nousta upottavassa hangessa. Kuva: Janne Pussila

Lumisurffauksessa ei tarvita mitään erityisiä monoja, joten esimerkiksi tavalliset talvisaappaat ovat passelit kengät laskemiseen. Kiipeämiseen tarvitaan tosin apuvälineitä, sillä jokainen tietää kuinka hankalaa tai jopa mahdotonta on nousta rinnettä ylös puuterilumessa pelkillä kengillä. Modernit ja kevyet lumikengät on helppo laittaa jalkaan ja yllättävän kepeät kävellä. Ylhäällä lumikengät laitetaan reppuun kiinni, mihin on vapautunut tilaa, kun lauta otetaan jälleen hyötykäyttöön.

Lumisurffauksessa mennään lihasvoimin ylös ja tullaan painovoiman avustuksella alas. Kuva: Janne Pussila

Se on selvää, että lumisurffaus käy ihan kuntourheilusta. Innostuessa lopettaminen on hankalaa: ”vielä kerran”. Lopulta päivän päätteeksi tuntee tehneensä jotain, kun nousumetrejä on kertynyt kuin huomaamatta, ja jo pelkästään pehmeästä hangesta ylös könyäminen on aina työlästä.

Kaatuminen lienee lähes väistämätöntä, mutta koska lumisurffausta harrastetaan pehmeällä lumella ovat riskit loukkaantumiseen vähäiset, vaikka onhan laskupaikoilla toki usein puita väisteltäväksi.

Leijasurffauksenkin taitava Rusanen innostui lajista nähdessään sitä netistä.

– Olen lautaillut koko ikäni, ja kun näin lumisurffausta, niin heti tuli olo, että tuota pitää kokeilla.

Rusanen hommasi oman laudan jo asuttuaan Helsingissä, mutta Lappiin muutettuaan hän hurahti lajiin oikein kunnolla, ja teki intohimostaan lopulta myös ammatin yritystoiminnan myötä.

Taalovaarasta on tullut Rusaselle lempipaikka Levillä lumisurffaukseen. Kuva: Janne Pussila

Levillä on useita otollisia paikkoja lumisurffaukseen, mutta yksi paikka on Rusasen suosikki.

– Taalovaara on aika monipuolinen ja täältä löytyy kaiken tasoisille laskijoille hyvää laskettavaa.

Rusanen näkee Levin hienona paikkana ohjelmapalveluyrittäjälle, kunhan konsepti on kunnossa.

– Täällä on erittäin hyvä kenttä toimia. Minun tarjoamani jutut, eli lumisurffaus, leijahiihto ja lumikenkäily ovat vähän sieltä laidasta eivätkä aivan perinteisiä turistujuttuja, mutta väkeä on niin paljon, että asiakkaita riittää. Täällä käy myös paljon vieraita, jotka hakevat jotain uutta ja erilaista.

Ilmoita asiavirheestä