Ajanviete

Formulatähtien renkaanjäljissä arktisissa olosuhteissa – katso video Levin jääkarting-radalta

Ice Karting Levi tarjoaa huimia ja vauhdikkaita hetkiä perusjampallekin.

Jääkartingissa pääsee nopeasti kilvanajon tunnelmaan. Kuva: Janne Pussila

McLarenin F1-kuljettaja Lando Norris seurueineen julkaisi tammikuun puolivälissä Instagramissa hienoja kuvia muun muassa Levin jääkartingradalta, mistä innostuneena myös LeviNYT päätti lähteä kokeilemaan lajia.

Kartingautolla on hyvin helppo ajaa alusta alkaen, mutta lajin taitaminen vaatii harjoittelua. Kuva: Janne Pussila

Vaikka ajatus oli vain hieman kuvailla ja rauhassa kokeilla ajamista, niin saman tien kun hollantilainen turisti kiilaa kylkeen kiinni ja hakee aggressiivisesti ohitusta, niin mieli muuttuu ja leppoisa testireissu kääntyy lähes totiseksi kilvanajoksi. Tyydytys on suurta, kun pitkän hiillostamisen jälkeen pääsen kuittaamaan ajotyylistä päätellen Max Verstappenin serkkupojan, mutta suunnilleen seuraavassa mutkassa kova vauhti yhdistettynä alkeellisiin ajotaitoihin tuottaa oikeudenmukaisen mutta kirpaisevan tuloksen ja ajopeli spinnaa.

Hollantilainen katoaa nopeasti ja edessä on uudet kamppailut hitusen nöyrempänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taiston tauottua on syytä tunnustaa selkeä tappio. Paljastuu, että lentävä hollantilainen ei ole Verstappenille sukua, vaikka mestaria fanittaakin. Ajolinjat hän on oppinut F1-lähetyksistä, mutta Levillä lisähaastena oli kirjaimellisesti jäinen rata. Kohteliaana herrana hän pitää myös pienen puheen Mika Häkkisen ylivertaisuudesta, mikä lämmittää isänmaallista mieltä reilun parinkympin pakkasilla.

Hauskaa tämä ainakin on, vaikka lajissa on selvästikin suunnilleen kaikki opittavana. Ihan vain spinnaamisen välttäminenkin on riittävä haaste.

Suoralla vauhti voi kiihtyä parhaimmillaan kuudenkympin tuntumaan, mikä tuntuu hurjalta olemattoman maavaran kartingautossa jääradalla.

Viimeistään kypäräkameran tuotos paljastaa kuinka verkkaista ja epävarmaa aloittelijan meno lopulta olikaan. Tunne on kuitenkin tärkeintä. Hetken aikaa siinä sai olla pienessä mielessään ihan formulaukkeli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jääkartingia Levillä:

Video: Janne Pussila

Lämpimän konttorin puolelta löytyy kuljettaja, jonka vauhti ei vain tunnu kovalta vaan myös ihan aidosti on sitä.

Ice Karting Levin yrittäjäpariskunnan toinen osapuoli Aleksi Tuukkanen on nelinkertainen kartingin Suomen mestari, jonka viimeisin mestaruus on vuodelta 2018.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aleksi Tuukkanen on vaikea tai jopa mahdoton päihitettävä omalla radallaan. Kuva: Janne Pussila

Tuukkanen myöntää kysyttäessä, että isännän kukistaminen on ollut vaikeaa tai jopa mahdotonta, vaikka Levin jääradalla on käynyt niin isoja nimimiehiä kuin moottoriurheilussa on olemassa.

– Sanotaan näin, että hyvin on mennyt heitäkin vastaan. Ei ole tarvinnut isäntänä hävetä, Tuukkanen myhäilee.

Tuukkanen sanoo, että kilpailuvietti on edelleen olemassa, vaikka hän ei enää aktiivisesti kilpailekaan.

– Se riippuu vähän siitä kenen kanssa ajaa. Kun on jotain tuttuja racing-puolelta, niin sellaisten vanhojen kilpakumppaneiden tai tuttujen kanssa mennään ihan täysillä, vaikka silloinkin kyse on tietenkin hauskanpidosta.

Rata ajetaan eri suuntiin kahden 15 minuutin ajosession aikana. Radan kulumisen vuoksi sitä myös muutetaan läpi kauden, joten virallisia rataennätyksiä ei voi mitata. Kuva: Janne Pussila

Viime kaudella F1-sarjassa kuudenneksi sijoittunut ja Levillä aiemminkin viihtynyt Lando Norris ei ole suurin tähti, joka on käynyt Levin jääkartingradalla ajamassa. Tuukkasella tekisi selvästi mieli pudotella nimi jos toinenkin, mutta jutun juoneen kuuluu, että tähdet saavat halutessaan käydä lomailemassa vailla julkisuutta, joten voimme vain arvailla keitä kaikkia radalla on nähty.

Lando Norris oli luonnollisesti hyvä myös jäällä.

– Kyllähän se osaa ajaa autolla. Kaikki ammattiautourheilijat pärjäävät jäälläkin vaikka vähäisemmälläkin kokemuksella, kun sen pidon vain tuntee luonnostaan.

Kahden 15 minuutin ajon välillä lämmitellään tulilla. Kuva: Janne Pussila

Tuukkanen antaa vinkiksi jääradalla ajamiseen varovaisen lähestymistavan, vaikka kovaa ajaakseen pitääkin mennä lähempänä riskirajaa.

– Kesäkeliin verrattuna rata on liukas, joten kaasun käyttö korostuu. Täytyy olla tosi tarkkana ettei paina kaasua liikaa, mikä voi aiheuttaa pyörähtämisen. Jos haluaa ajaa autolla lujaa, niin pitää olla hyvä tuntuma autoon ja alustaan, mikä vain korostuu talvella. Jäällä jarrutusmatkat ovat myös pidempiä.

Ice Karting Levi sijaitsee muutaman kilometrin päässä Leviltä Muonioon päin. Kuva: Janne Pussila

Hyvä kausi menossa

Ice Karting Levi sijaitsee muutaman kilometrin verran Sirkasta Muonioon päin menevän tien varrella. Radalle kulkee päivittäin shuttle bus Levin keskuksesta. Peruspakettiin kuuluu ajohaalarit, aluslakki, kypärä ja hanskat.

Jääkartingin pakkasraja on napakka -30. Kuva: Janne Pussila

Ajamisen perusteet ovat yksinkertaiset ja ne käydään läpi lyhyen videon myötä. Ajoaika on kaksi kertaa 15 minuuttia, mikä tuntuu kokemattomalle yllättävän pitkältä ajalta.

Yrittäjäpariskunnan toinen puolikas Riina Leivonen kertoo, että marraskuun 17. päivä alkanut kausi on ollut menestyksekäs.

– Hyvä talvi on ollut. Paljon on käynyt porukkaa.

Levin jääkarting-radalla on riittänyt tänä talvena asiakkaita. Kuva: Janne Pussila

Leivonen sanoo, että heidän asiakkaistaan ainakin 90 prosenttia on ulkomailta.

Yrittäjät Riina Leivonen ja Aleksi Tuukkanen ovat viihtyneet pohjoisessa hyvin.

– Lähdimme kokeilemaan ja Lapissa piipahtamaan. Lopulta tämä vei mukanaan, Tuukkanen kertoo.

Yrittäjäpariskunta Aleksi Tuukkanen ja Riina Leivonen ovat viihtyneet Levillä erittäin hyvin. Kuva: Janne Pussila
Ilmoita asiavirheestä