Uskaltaako vuonna 2024 ottaa lainaa? Valitse reilu rahoitus ja säästä lainakustannuksissa

Korkojen noususta huolimatta lainaa tarvitaan erilaisiin hankintoihin. Lainan ottamista on aina syytä harkita tarkasti, mutta oikein mitoitettuna laina tukee elämän tärkeiden hankintojen toteuttamista.

Taloudellinen epävarmuus on kuulunut monien arkeen viime vuosina, kun maailmantaloutta ovat ravistelleet useat globaalit kriisit. Inflaation myötä arkiset kustannukset ovat kasvaneet ja aiheuttaneet taloudellista epävarmuutta yksilötasolle saakka.

Myös lainojen korkojen nouseminen on huolestuttanut monia, sillä lainojen kokonaiskustannukset ovat voineet nousta huomattavasti suhteessa siihen, millaisia summia lainanottajat olivat varautuneet esimerkiksi viisi vuotta sitten lainoistaan maksamaan.

Vaikka inflaatio on aiheuttanut epävarmuutta lainan hakemiseen, eivät tarpeet lainoille ole kadonneet: kaikkia elämän suurempia investointeja ei yksinkertaisesti voi lykätä kauas tulevaisuuteen, vaan lainaa voi olla välttämätöntä hakea korkotasosta huolimatta.

Jos etsit lainaa, kilpailuta ja varmista reilut ehdot

Epävakaa taloustilanne on vaikuttanut niin kuluttajien kuin yritystenkin arkeen jo usean vuoden ajan. Korkojen rajua nousua kuvastaa euroalueen tärkein viitekorko euribor 12 kk, joka oli syyskuun 2021 alussa noin -0,5 % ja syyskuun 2023 alussa noin 4 %.

Maailmantalouden haastava tilanne ja arkeen jatkuvasti vaikuttava hinta- ja korkotason nousu ovat asioita, joihin ei yksilönä pysty vaikuttamaan. Oman talouden tasapainon ylläpitäminen helpottaa kuitenkin mahdollisen lainatarpeen hahmottamista. Mikäli säästöjä ei kerry riittävästi tai et halua käyttää niitä, voit harkita lainaa hankintojen toteuttamiseen. Lainan ottaminen on kuitenkin aina budjetoitava huolellisesti omaan talouteen ja varmistuttava siitä, ettei lainan takaisinmaksu kuormita taloutta liikaa. Mitä epävarmempi taloustilanne on, sitä tärkeämpää on tehdä harkittuja ratkaisuja.

Lainaa haettaessa on syytä huomioida ainakin lainasumman suuruus suhteessa omiin tarpeisiin, lainan takaisinmaksuaika ja maksuerien suuruus, mahdollisuus lyhennysvapaisiin kuukausiin sekä lainan kokonaiskustannukset eli lainan todellinen vuosikorko.

Elämässä tulee väistämättä vastaan tilanteita, joissa lainaa voi olla lähes välttämätöntä ottaa. Lainat kannattaa kuitenkin aina kilpailuttaa, jotta löytää varmasti omiin tarpeisin sopivimman lainan eikä maksa lainasta turhaan ylimääräistä. Kotimainen Sortter on lainavertailupalvelu, jonka avulla voit säästää aikaa sekä rahaa – täyttämällä yhden hakemuksen voit saada lainatarjoukset jopa kymmeniltä lainanmyöntäjiltä ilmaiseksi, nopeasti ja reiluin ehdoin.

Oikein mitoitettu laina on keino toteuttaa arjen merkittävät hankinnat, eikä lainan ottamista ole sen vuoksi syytä vältellä erityisesti vuonna 2024. Lainaa tulee ottaa vain harkittuun tarpeeseen ja kun huolehdit maksuvarastasi ja budjetoit lainan takaisinmaksun talouteesi, ei laina aja talouttasi liian ahtaalle.

Kotimainen Sortter panostaa kirjoittamansa sisällön laatuun ja ajankohtaisuuteen. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Tämän artikkelin on kirjoittanut Sortterin sisältövastaava Sere Hanski. Lisäksi finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.