Tiesitkö, että lainalaskuri helpottaa arjen budjetointia?

Netin lainalaskurit ovat kätevä tapa hahmottaa lainakulujen vaikutusta omaan talouteen. Oikein hyödynnettynä ne näyttävät, minkä suuruista lainaa kannattaa harkita tai pitäisikö esimerkiksi olemassa oleva laina uudelleenkilpailuttaa.

Lainalaskuri auttaa suunnittelemaan elämää ja taloutta.

Netin lainalaskurit ovat kätevä tapa hahmottaa lainakulujen vaikutusta omaan talouteen. Oikein hyödynnettynä ne näyttävät, minkä suuruista lainaa kannattaa harkita tai pitäisikö esimerkiksi olemassa oleva laina uudelleenkilpailuttaa.

Kaikki tietävät, että laina pitää aina maksaa takaisin korkojen kera. Kuinka moni on silti perillä siitä, millainen menoerä kuukausittainen lyhennys tarkalleen ottaen on ja mistä kaikesta se muodostuu? Entä tietääkö monikaan, että pelkällä laina-ajan muuttamisella voi olla merkittävät vaikutukset lainakuluihin?

Lainalaskurin avulla se selviää: ilmaisten lainalaskurien myötä lainakulujen tarkastelu ja vertailu sujuu kuin leikki. Liukupainikkeita klikkaamalla voi säätää lainan summaa ja laina-aikaa ja selvittää lainan todelliset kulut.

Luotettava lainavertailualusta tarjoaa yleensä myös lainalaskurin kuluttajien käyttöön sivuillaan. Syötettyjen tietojen perusteella toimiva lainalaskuri osoittaa lainan:

● kuukausierän

● maksuerien määrän

● nimelliskoron

● todellisen vuosikoron

● korkokustannukset

● tilinhoitomaksut

● lainan ja lainakustannusten yhteismäärän.

Milloin kannattaa hyödyntää lainalaskuria?

Suurempien hankintojen toteuttaminen – kuten uusi asunto, auto tai vaikkapa hääjuhla – ei useinkaan onnistu ilman lainaa. Samaan aikaan, kun tavoitteena on uuden hankkeen myötä ehompi elämä, kannattaa muistaa realiteetit.

Lainalaskuri näyttää sen pisteen, jossa suunnitelmat ja taloudelliset resurssit niiden toteuttamiseen kohtaavat. Lainasummaa ja -aikaa säätelemällä näet, millainen ihana hääjuhla teidän on mahdollista järjestää ilman, että juhlan jälkeiset ajat pitää elää pelkällä puurolla.

Lainalaskurin avulla huomaat, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Pidempi laina-aika tarkoittaa pienempiä kuukausieriä, mutta nostaa lainakuluja kokonaisuudessaan – korkokuluja kun kertyy pidemmältä ajalta, vaikka laina olisikin matalakorkoinen.

Moni pyrkii maksamaan lainan takaisin mahdollisimman nopealla aikataululla ja mahdollisimman pienin kuluin. Lyhennysten ei kuitenkaan tulisi vetää taloutta liian tiukille. Pahimmillaan se saattaisi johtaa velanottokierteeseen.

Lainalaskurilla testaat budjettisi, kun harkitset esimerkiksi:

● asunto-, mökki- tai remonttilainaa

● auto- tai venelainaa

● kulutusluottoa

● osamaksusopimusta

● luottokorttia.

Luottokortit ja osamaksusopimukset ovat nekin lainoja, joiden takaisinmaksun suunnitteluun kannattaa hyödyntää lainalaskinta. Myös olemassa olevan lainan kuluja on järkevää tarkastella lainalaskurin avulla. Voisiko lainan uudelleenkilpailuttaa ja saada sille näin uudet, talouteesi paremmin sopivat ehdot?

Lainalaskurin avulla näet kaikki lainasta aiheutuvat kulut

Nimelliskorko ei sisällä kaikkia lainasta aiheutuvia kustannuksia. Lisäksi lainasta voi aiheutua esimerkiksi tilinavaus- ja hoitokuluja, jotka vaikuttavat lainan kokonaissummaan ja lyhennyksiin. Lainalaskuri ilmoittaa kulut todelliseen vuosikorkoon perustuen.

Lainalaskuri antaa viitteelliset marginaalit lainakustannuksille. Niitä voi itse muokata, eikä ole varmasti huono idea liu’uttaa niitä hieman yläkanttiin. Laki on kuitenkin määrittänyt esimerkiksi kulutusluoton koron 4–20 prosenttiin, eikä lainanhoitokuluja voi vuodessa kertyä yli 150 euroa.

Lainalaskurin perusteella täytetty, realistinen lainahakemus parantaa mahdollisuutesi saada hyviä lainatarjouksia. On myös hyvä muistaa, että lainalaskurin käyttö ei sido sinua mihinkään, vaan sen ensisijainen tarkoitus on auttaa arjen hallinnassa.