Sesonkityö työllistää nuoria - Lue viisi vinkkiä, miten vanhemmat tukevat työelämän kynnyksellä

Sesonkityö työllistää etenkin nuoria. Ensimmäisen työpaikan saaminen ja erityisesti töiden alku jännittää aina - nuori on uuden edessä. Oma itse tienattu palkka tilille on iso juttu, oma työelämä alkaa. Siihen liittyy paljon epävarmuuksia. Odotukset ovat usein korkealla. Vanhemmat voivat olla nuoren tukena tai tehdä huomaamattaan karhunpalveluksen niin nuorelle kuin työnantajalle.

Pehmeiden arvojen henkilöstötalo Nordic Career on työllistänyt lukuisia sesonkityöläisiä niin talvisesonkiin kuin kesätöihin, joiden joukosta löytyy niin ammattilaisia kuin nuoriakin. Ensityöpaikan saaneet nuoret opettelevat työelämän pelisääntöjä, sekä kantamaan itsestään vastuuta.

Career listasi vanhemmille vinkit, joilla vanhempi voi tukea nuorta ja välttää sudenkuopat ensimmäisen työpaikan kuten kesäduunin kynnyksellä.

Nordic Careerin toimipiste löytyy Poron Portilta, jossa voi käydä moikkaamassa Hannua, Minnaa ja Heidi-Mariaa.

1. Työsopimus ja verokortti

Lain mukaan nuori on oikeutettu tekemään työsopimuksen. Sopimusta ei tehdä äitin tai isän kanssa. Nuoren tulee siis ymmärtää, mitä työsopimus pitää sisällään.

Kun nuori tekee työsopimuksen, lukekaa se yhdessä: milloin työsuhde alkaa, milloin päättyy, paljonko siitä maksetaan ja milloin palkkapäivä on. Voit kertoa, mikä on verokortti ja avaa vaikka oma veroprosenttisikin, saatte loistavia keskusteluja yhteiskunnan toiminnasta. Olihan muuten jo verkkopankki nuorukaisen kännykässä?

2. Työaika ja muutenkin perusasiat

Tarkistathan, tietääkö nuori, milloin työt alkavat? Entä mitä töihin tulisi pukea? Jos kysyttävää herää, ÄLÄ soita esihenkilölle, vaan tue nuorta kontaktin ottamisessa rohkeasti. Soittaminen voi olla jollekin nuorelle tosi vaikeaa. Tarvittaessa istu nuoren vieressä, kirjoita kysymykset lapulle, ole läsnä, mutta älä tee puolesta. Tämä koskee koko työsuhdetta.

Nuoren sairastuessa, nuoren tulee itse ilmoittaa poissaolosta töihin. Jos asioissa tulee epäselvyyksiä, on todella hyvä, että nuori oppii selvittämään itse asioita. Elämä on yhtä epäselvyyttä, ja on hyvä oppia selvittelemään itse ongelmalliset tilanteet.

3. Oma asenne

Sanat ja asenteet tarttuvat. Jos sinä vanhempana puhut työelämästä, kuin se olisi epäreilua, pomot automaattisesti vedättävät, olet ihan puhki koko ajan ja työkaverit lusmuilevat, nuori toimii samoin. Muistathan, että huono asenne on työnantajan silmissä huomattavasti huonompi asia, kuin puutteellinen osaaminen. Sama pätee aikuisten maailmassa. Kaikki työ on aina arvokasta ja tärkeää sekä vie elämässä eteenpäin.

4. Tue työnantajaa

Jos nuorella ärsyttää esimerkiksi työpaikan typerä sääntö tai ohje, tue asiassa työpaikkaa ja esihenkilöä. Työelämä ei ole vapaa-aikaa, siksi siitä maksetaan. Myös ”typerille säännöille” on hyvä syy ja asian määrittelee työnantaja. Viemällä auktoriteetin työnantajalta vaikeutat nuoren työpolkua nyt ja tulevaisuudessa. Todellisten epäkohtien osalta, voit ohjeistaa nuorta ottamaan asian asiallisesti keskusteluun työnantajan tai asiasta vastaavan kanssa.

5. Turvaa perusasiat

Tärkeä tuki on, että jääkaapissa on ruokaa ja perusasiat ovat kunnossa. Voit aamuisin tarkistaa, että nuori herää ensimmäisinä työpäivinä ajoissa. Kasvavat nuoret eivät välttämättä muista aamupalaa, tai eväitä. Niistä voit huolehtia ja muistutella nuorta.

Jos nuori ei vielä osaa keittää kahvia, imuroida, luututa, pestä ikkunoita, opeta ne nyt viimeistään. Moni sesonkiduuni on siivousta, kiinteistöhuoltoa, lastenhoitoa, ikkunanpesua, fyysistä tekemistä.

Kuvassa Lenni 16-vuotias matkailualan opiskelija, joka sai Careerin kautta oppisopimuspaikan Leviltä.

Nuori oppii itse asia kerrallaan

Kodin tärkein tehtävä on toimia mahdollistajana, antaa nuorelle työkalut kantamaan vastuuta itsestään ja toimimaan oikein. Muissa asioissa nuorta auttaa työnantaja. Asia kerrallaan nuori oppii tekemään asioita itse, kun saa tarvittavasti tukea.

Nordic Career on osa Career.fi -perhettä. Kittiläläinen henkilöstöalan yritys auttaa myös nuoria työntekijöitä sesonkihommiin. ”Käymme työntekijöiden kanssa erittäin huolellisesti läpi työelämän pelisääntöjä, jotta välttyisimme puhtailta väärinkäsityksiltä”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Hannu Romppanen. ”Jos ei ole kokemusta työelämästä, ei voida olettaa, että nuori tietäisi työtehtävänsä ennestään. Jokainen tekee asioita ensimmäistä kertaa, yksin tilanteista ei tarvitse selvitä.”

Kesäduunit ovat tarjolla www.career.fi -sivustolla.

Heidi Alariesto