Onko tässä Levin kaunein vapaa-ajankoti?

Huvilan lumoavan lämmin ja kodikas tunnelma on synnytetty sisäseinien ja katon kahvinruskealla pintakäsittelyaineella.

AVOPARVELLA ON RUNSAASTI TILAA. Puusäleiköllä jaetulla parvella on perheen kahdelle pojalle sängyt ja sohva tietokonepelien pelaamiseen. Säleikön toisella puolella on etätyöpiste, joka on jo toimivaksi havaittu. Portaikon taakse sijoitetuissa alakerran saunatiloissa on hämyinen tunnelma tummien seinien myötä. Kompakti kodinhoitohuone on samalla wc ja saunojien pukuhuone.

Nokialla vakituisesti asuvan nelihenkisen perheen vapaa-ajankodin valmistuminen nimenomaan Kittilään oli vain ajan kysymys. Heille Levi on Lapin kohteista ehdoton ykkönen. Siellä on koko perheen voimin lomailtu kymmenen vuoden ajan ystäväperheen mökillä. Perheen isä muistaa ensimmäiset Levin-lomansa jo lapsuudestaan.

Omaa Lapin lomakotia ryhdyttiin tosimielellä touhuamaan korona-aikaan. Vuoden 2020 syksyllä kartoitettiin valmiita mökkejä, mutta kun sopivaa ei tullut vastaan, päätettiin ostaa tontti. Sijainniltaan mieleinen rakennuspaikka löytyi Taalon alueelta. 2000 neliön tontti varattiin näkemättä kevättalvella 2021. Saman kadun varteen oli kaavoitettu maa-alueet useille uusille lomarakennuksille. Kun paikalla käytiin ensimmäisen kerran, tuntui ratkaisu onnistuneelta. Tontti on toiveiden mukaisesti keskellä lappilaista luontoa ja hiihtokeskuksen kaikki palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat sopivan etäisyyden päässä.

SEINÄT JA KATTO ON PINTAKÄSITELTY ÖLJYVAHALLA. Sisustuksessa on runsaasti lappiaiheisia esineitä ja pöytä katetaan suomalaisilla lasiastioilla. Niin ruokapöydän kuin sohvapöydän kannet on tehty tuppeensahatuista lankuista. Keittiöniemekkeen päädyssä näkyy kaksi poroaiheista taulua, jotka perheen sukulaistyttö on taiteillut 11 vuoden ikäisenä. Kerrassaan upeita.

Talopaketti hankittiin Polarhouselta, jonka Aava-mallistosta löytyi mieleinen huvila niin tilasuunnittelultaan kuin ulkonäöltään. Kun sille annettiin tumma ulkoväritys ja metsän puolelle rakennettiin kookas terassi, syntyi kokonaisuudesta nykytyyliin näyttävä. Perheelle oli tärkeää huomioida rakentamisessa myös ekologisuutta ja tuhdeilla hirsipaneeleilla niin ulko- kuin sisäpuolelta verhoiltujen seinien välissä on puukuitueriste. Rakenteessa ei ole muovia, joten seinät hengittävät parantaen sisäilmaa.

Alakerrassa on oleskelutilojen lisäksi kaksi molemmin puolin eteistä sijoitettua makuuhuonetta ja saunatilat. Avoparvi on perheen kahden pojan oleskelu- ja nukkumatilaa. Yläkerran avarassa aulassa on myös työpöytä etätyöskentelyä varten. Huvila on äärimmäisen avara ja valoisa. Ikkunapintaa on paljon ja kurkihirsi on yli viiden metrin korkeudessa. Ikkunoille antaa lisänäköä mustat kehykset ja ristikot, jotka Kittilän kunta on lisännyt Taaloon rakennettavien huviloiden rakennusmääräyksiin. Rakennuttajaperhettä määräys aluksi kammoksutti, mutta kun ristikot nähtiin valmiissa rakennuksessa, ne todettiin suorastaan upeiksi ja ne tulevat jäämään ikkunoihin puhtaasti ulkonäkösyistä.

Huvilalle löydettiin paikalliset tekijät Polarhousen verkostojen kautta. Kun rakennustyöt alkoivat Taalossa vuoden 2022 keväällä, ryhtyi rakentajapariskunta suunnittelemaan ja hankkimaan kakkoskotinsa sisustusta. Lähtöajatuksena oli hankkia kaikki valmiiksi rakennuksen valmistumishetkeen. Ja suunnitelmat pitivät, Nokian kodissa yksi huone täyttyi kalusteista ja kaikesta irtaimistosta, jotka kuljetettiin viime helmikuun hiihtolomaviikolla Leville ja aseteltiin saman tien paikoilleen. Urakkaan matkasi etelästä pohjoiseen myös talkooväkeä. Huvila sai nopeasti viehättävän ilmeensä.

Sisustussuunnittelussa käytettiin apuna tietokoneohjelmaa, jolla varmistettiin kalusteiden sopivuus suunnitelluille paikoille. Sisätilojen tyyli mietittiin tarkoin ja osa yksityiskohdista hankittiin käytettyinä netin kautta. Musta keittiö syntyi Tampereen Kvik-myymälästä hankituilla kalusteilla.

Huvilan lumoavan lämmin ja kodikas tunnelma on synnytetty sisäseinien ja katon kahvinruskealla pintakäsittelyaineella. Sormipaneelikatto on jo sellaisenaan näyttävä millintarkasti asennettuna. Katon ja seinien liitoskohdassa ei ole peitelistaa vaan saumakohdasta hohkaa epäsuoraa valoa korostamaan edelleen oleskelutilojen hämyistä tunnelmaa. Pintakäsittely on tehty Colorian uudella Latte-öljyvahalla. Rakentajaperhe on äärimmäisen tyytyväinen valintaansa ja väri on kerännyt ihastusta jo laajasti. Siitä tuntuvat pitävän kaikki.

PESUTILOJEN TYYLIKKYYTTÄ. Pesutiloissa tumma väritys tuo laadukasta, osin hämyisääkin tunnelmaa, mikä sopii rakennuksen tunnelmaan.

Kosteisiin tiloihin siirryttäessä seinäväri vaihtuu tummanharmaaksi. Kodinhoitohuoneen seinäpaneelit ja kylpyhuoneen isot laatat ovat tyylikkään tummia. Saunassa on ikkunat kahdella seinällä kohti takapihan metsäisiä maisemia. Löylytellessä nähdään suurella todennäköisyydellä jäkälikössä vaeltavia poroja. Niitä Kittilän korkeudella riittää lomailijoiden suuresta määrästä riippumatta. Porot eivät väistä ihmisiä vaan ihmiset poroja.

SISUSTUS MIETITTIIN JA HANKITTIIN RAKENNUSAIKANA. Kun rakennustyöt alkoivat pohjoisessa keväällä 2022, ryhtyi rakentajapariskunta kotonaan Nokialla miettimään ja hankkimaan tulevan vapaa-ajankotinsa sisustusta. Huonekalujen sopivuus tutkittiin tietokoneohjelmalla ja kaikki irtain astioista alkaen hankittiin ja varastoitiin kodin yhteen huoneeseen. Kun huvila valmistui tämän vuoden hiihtolomaksi, kaikki irtaimisto siirrettiin Kittilään ja sijoitettiin paikoilleen osin talkoovoimin.

Oman huvilan myötä perheen ajanvietto Levillä on lisääntynyt roimasti. Sinne ajetaan Nokialta kerran kuukaudessa vuodenajasta riippumatta. Talviajan perinteisiä puuhia ovat laskettelu, hiihto ja kelkkailu. Lumien sulaessa suunnataan vaellus- ja pyöräilyreiteille. Taalosta on lyhyt matka myös Levin kehutulle golfkentälle.

Rakennuttajaperhe jatkaa nyt innoissaan pihan suunnittelua kun huvila on sisältä valmis.

Le Villa Kasteeksi nimetyn huvilan kuulumisia voi seurata instagramin sivuilla @levillakaste.

Tutustu tarkemmin PolarHousen palveluihin

Artikkeli julkaistu aiemmin UusiKoti-lehdessä.

Toimittaja Jorma Välimaa. Kuvat: Hans Koistinen.