Kulttuuri

Maustetytöt viihtyvät myös hiihtoladuilla

”Tuntuu hyvältä, mutta ihmetyttää samaan aikaan”, Maustetyttöjen toinen osapuoli Anna Karjalainen sanoo Keski-Euroopan loppuunmyydyistä keikoista.

Maustetytöt odottavat, että Levillä on riehakas meininki. Kuva: Aki Roukala

Menestysyhtye Maustetyttöjen jäsenet tunnustautuvat Lapin ystäviksi. Kitaristi Anna Karjalainen ja kosketinsoittaja Kaisa Karjalainen viihtyvät ennen kaikkea ladulla, mutta myös rinteessä.

– Viime vuosina on tullut käytyä ja etenkin koronavuosina tuli harrastettua kotimaan matkailua Lappiin. Tykkään hiihtää ja Kaisa varsinkin on tosi kova hiihtämään. Jos on aikaa, miksei käydä myös laskettelemassa, sisaruksista Anna Karjalainen vahvistaa.

– En kaipaa välttämättä biletystä, sitä löytää täältä Helsingistä jos sellaista haluaa. Enemmänkin tulee Lappiin nimenomaan hiihtämään ja vaikka avantouimaan. Viimeksi kokeiltiin myös sähköpyöräilyä. Se reissu oli ihan katastrofi, mutta hyvä muisto siitä silti jäi, hän jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maustetytöt esiintyvät Levin Wanhassa Hullussa Porossa torstaina 7. maaliskuuta.

– Hullussa Porossa ollaan oltu monta kertaa ja se on tosi tuttu paikka. Siellä on aina hirmu mukava ja toimiva meno.

Vaalasta Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajalta lähtöisin olevat siskokset Anna ja Kaisa Karjalainen muuttivat kymmenkunta vuotta sitten Helsinkiin, koska se tuntui heistä mahdollisuuksien kaupungilta. Kuva: Aki Roukala

Viimeisten kuukausien aikana Maustetytöt ovat olleet uuden edessä. Yhtye on keikkaillut Keski-Euroopassa ja vetänyt siellä saleja täyteen.

Yllättävän kansainvälisen suosion takana on esiintyminen Aki Kaurismäen moneen kertaan palkitussa Kuolleet lehdet -elokuvassa. Maustetytöt esittää elokuvassa kappaleensa Syntynyt suruun ja puettu pettymyksin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Syksyllä suurin osa Euroopan keikoista oli elokuvanäytöksen jälkeen leffateattereissa, mutta kaksikko on esiintynyt myös klubeilla ja yökerhoissa.

– Olin tosi yllättynyt, että ihmiset olivat tosi kiinnostuneita ja jäivät leffan jälkeen keikoille. Sellaistakin kommenttia tuli, että ”en ymmärtänyt mitään sanoista, mutta oli tosi hyvä keikka”. Totta kai se tuntuu hyvältä, mutta ihmetyttää samaan aikaan, Anna Karjalainen kommentoi.

Karjalaisen mukaan keikkakokemukset Euroopasta ovat olleet todella erilaisia, vaikka yhtye on ehtinyt kiertää Suomea jo viitisen vuotta.

Kotimaassa Maustetytöt ovat oppineet luottamaan, että keikoille tulevat ihmiset tykkäävät heidän musiikistaan. Ulkomailla siihenkin liittyy jännitysmomentti – sen lisäksi, ovatko soittimet löytäneet tietään keikkapaikalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Euroopassa ei koskaan tiedä, miten ihmiset reagoivat tai tuleeko heitä edes. On ollut vaikea uskoa, että suomenkielisellä musiikilla ylipäänsä pystyy tekemään keikkoja ulkomailla.

Kaurismäen elokuvaan päätyminen tapahtui – kuten moni hyvä asia elämässä – sattuman kautta.

Karjalaisen sisaruksia kysyttiin tuomareiksi opiskelijaelokuvafestivaaleille, jotka pidettiin Karkkilassa Aki Kaurismäen elokuvateatterissa. Kiireiset muusikot ehtivät jo kieltäytyä, kunnes selvisi, että paikalla olisi mahdollisuus tavata Kaurismäki.

– Ollaan tietysti nuoresta asti oltu kovia Kaurismäen faneja, joten muutimme mieltämme. Menimme, tapasimme Akin ja istuimme iltaa. Vähän sen jälkeen Aki kutsui meitä soittamaan keikan elokuvateatteriinsa. Varmaan hän siinä teki päätöksen käyttää meidän musiikkia elokuvassaan.

Kaurismäki kävi läpi Maustetyttöjen tuotantoa ja valitsi elokuvaansa käsikirjoitettuun kohtaukseen parhaiten sopivan kappaleen.

Jos ulkomailla menee lujaa, niin tekee kotimaassakin. Hiljattain Maustetytöt pokkasivat Emma-gaalassa Vuoden alternative -palkinnon.

– Olin yllättynyt, siellä oli paljon kovia kilpailijoita. Totta kai se tuntuu hyvältä aina, kun saa tunnustuksen kovasta työstä. Kyllä mekin kolmannen albumin eteen töitä tehtiin, että siitä sellainen tuli kuin tuli, Anna Karjalainen korostaa.

Tällä hetkellä työn alla on neljäs levy, joka se on Karjalaisen mukaan ”kytemässä mutta vielä aika lapsenkengissä”.

– Alunperin oli tarkoitus, että tämä vuosi olisi keikkailun suhteen vähän rauhallisempi, mutta jotenkin se ei taas onnistunut. Kai keikkojen tekemisestä vain tykkää niin paljon ja ulkomaan keikat ovat sellaisia, ettei niistä nyt voi mitenkään kieltäytyä.

– Tällä hetkellä ei ole tavoitteena kuin soittaa mahdollisimman hyviä keikkoja ja jos jää vapaa-aikaa, työstää neljättä levyä.

Jos Maustetyttöjen seuraavalta levyltä löytyisi Lappi-aiheinen kappale, mistä siinä laulettaisiin?

– No huh huh, pahan pistit... Lapissa on tosi upea luonto, miksei sitten vaikka ammentaisi siitä. Toki siitä on tehty hyvin paljon biisejä, että olisi hyvä löytää joku uusi näkökulma, mutta eiköhän sekin onnistune, jos rupeaa asiaa työstämään.

FAKTA

Maustetytöt

Suomalainen yhtye, jonka muodostavat sisarukset Anna ja Kaisa Karjalainen.

Ensimmäinen single Tein kai lottorivini väärin ilmestyi helmikuussa 2019.

Debyyttialbumi Kaikki tiet vievät Peltolaan julkaistiin lokakuussa 2019.

Palkittiin vuonna 2019 Soundin Vuoden tulokkaana.

Emma-gaalassa voittanut vuonna 2020 sekä Vuoden yhtye että Vuoden rock -palkinnot. Tuoreessa Emma-gaalassa voitti Vuoden alternative -palkinnon.

Esiintyi Aki Kaurismäen elokuvassa Kuolleet lehdet kappaleellaan Syntynyt suruun ja puettu pettymyksin.

Elokuvan tuoman suosion myötä yhtye on esiintynyt monissa Euroopan maissa ja vastaanotto on ollut erittäin hyvä.

Esiintyy kevätkiertueellaan muun muassa Levillä 7.3., Ylläksellä 19.3. ja Saariselällä 28.3.

Kiertue huipentuu toukokuussa esiintymisiin ainakin Saksassa ja Espanjassa.

Maustetytöt ovat saaneet paljon kansainvälisen median suitsutusta. Innokkaat fanit ovat kääntäneet yhtyeen sanoituksia omalle kielelleen. Kuva: Clas-Olav Slotte
Ilmoita asiavirheestä