Paikallisuutiset

Lumivyöryn riski on jopa huomattava rinteiden ulkopuolella – Levillä on pari riskialtista paikkaa

Turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmi kertoo, että Levin lumivyöryriskit keskittyvät pariin kohtaan hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella. Kuva: Janne Pussila

Vaikka Ilmatieteenlaitoksen virallinen lumivyöryennuste on pysynyt pitkään viisitasoisella asteikolla kakkostasolla (kohtalainen), niin Levillä vyöryvaara arvioitiin jo kuukausi sitten paikallisesti kolmoseksi (huomattava).

Levi Ski Resortin turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmi kertoo, että meneillään oleva talvi on poikkeuksellinen lumiturvallisuuden puolesta.

– Ei tämä ole totutunlaista. Lumi on nyt hyvin herkkäliikkeistä ja kuivaa. Se ei ole sitoutunut tai kiteytynyt lainkaan. Jos Pallaksellakin on ollut jo kymmenen vyöryä, niin kyllä vaaraluokan pitäisi olla enemmän kuin kakkonen, mutta ammattilaiset punnitsee, Saarensalmi sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levillä on tietyissä kohdissa hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella jopa huomattava lumivyöryvaara. Kuva: Janne Pussila

Käytännössä Levin oma arvio tiesi sitä, että riskipaikoille asetettiin varoituskyltit ja tilannetta seurataan jatkuvasti.

– Lumiteknikko tarkkailee tilannetta säännöllisesti ja jos hän arvioi kolmostasoa, niin kolmonen se meillä on. Nostimme valmiutta ja laitoimme varoituskyltit paikoilleen jo joulukuun alkupuolella, Saarensalmi sanoo.

Saarensalmi korostaa, että hoidetuilla rinnealueilla ei ole mitään vaaraa lumivyöryistä.

– Hoidetut rinteet ovat turvallisia. Meillä lumivyöryriski painottuu pariin kohtaan hoidettujen rinnealuiden ulkopuolella, missä on nykyään enemmän laskijoita vapaalaskun suosion lisääntymisen myötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lumivyöryvaara keskittyy Levillä koillisrinteille viitoshissin molemmin puolin.

– Alhaalta päin katsottuna oikea puoli on pahin. Myös kutosen puolella on jyrkkä kohta, Saarensalmi tarkentaa.

Myös Tuikun ja neloshissin välinen alue on merkattu varoituskyltein.

Mitään merkittäviä lumivyöryjä Levillä ei ole nähty ainakaan pitkään aikaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Levillä on vyörynyt joskus kauan sitten ennen kuin vielä olin täällä. Kelkka oli jäänyt silloin vähän lumen alle. Toissa talvena täällä oli pieniä vyöryjä. Kyllä se lumi välillä liikkuu, mutta vyöryt ovat yleensä pieniä. Joskus esimerkiksi Gondolin vieressä rinteen ulkopuolella on pieniä laattavyöryjä, Saarensalmi sanoo.

Ilmoita asiavirheestä