Paikallisuutiset

Levin Marian kappeli on hiljaisuuden keidas keskellä hulinaa

25 vuotta täyttävä Marian kappeli on kaikille avoin tila, joka tarjoaa visuaalisen kauneuden lisäksi syvempiäkin rauhan elämyksiä.

Marian kappelissa on nyt käynyt päivittäin 10-40 vierasta, jotka saavat halutessaan opastusta tai jopa sielunhoitoa. Kuva: Janne Pussila

Levin kylällä on pienelle alueella pakattuna todellakin jokaiselle jotakin.

Marian kappeli sijaitsee Levitunturin juurella, keskellä matkailukeskusta. Kun Marian kappelin kaikki kellot soittavat komean ja kumean iltasoiton kello 20.00, raikaa naapuriravintoloissa toisenlaiset elämän äänet.

Kappeli on avoinna joka päivä kello 11.00-15.00 hiljentymistä ja tutustumista varten. Päivittäinen rukoushetki järjestetään kello 13.00.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kappelissa järjestetään runsaasti muutakin ohjelmaa, kuten konsertteja. Kappeli on myös suosittu vihkikirkko.

Marian kappelissa Levin kylän keskustassa on vielä pääsiäisviikon ajan päivystäjinä pappi Helena Turja ja maallikkopäivystäjä Inkeri Maunula. Kuva: Janne Pussila

Viime perjantai-iltapäivän rukoushetkeä oli vetämässä kappelin päivystysviikon vastaavat pappi Helena Turja ja maallikkopäivystäjä Inkeri Maunula, jotka ovat molemmat kotoisin Pohjanmaalta. Päivystäjät saapuvat Leville kaukaakin, ja vaihtopäivä on luonnollisesti lauantai.

Turja kertoo, että kappelissa käy päivittäin 10-40 tutustujaa.

– Jotkut ihmiset käyvät täällä istumassa ja katsomassa hienoa tilaa. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tämä on puhutteleva, herkkä ja kaunis paikka, joka kutsuu hiljentymään, Turja sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka kylä on täynnä elämää lähes vuorokauden ympäri, niin kappelissa aika pysähtyy ja humu hukkuu.

– Tämä on oikea hiljaisuuden keidas kaiken keskellä, Turja tiivistää osuvasti.

Inkeri Maunulalla on pääsiäisviikolla hartauden lisäksi myös haikeutta rinnassaan, sillä vuodesta 2003 saakka 41 kertaa Marian kappelissa päivystäneenä hän jättää nyt tehtävän.

Maunulalle päivystyksen merkittävin anti on ollut ihmisten kohtaaminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suurin osa ihmisistä käy katsomassa ja kääntymässä. Sitten on sellaisia, jotka haluavat hiljentyä rauhassa. Jotkut tarvitsevat ja haluavat keskusteluapua, joten päivystäjä on täällä myös linkki seurakuntaan, jos tarvitaan ihan sielunhoidollista apua.

Marian kappeli on avoinna hiljentymistä ja tutustumista varten joka päivä klo 11-15. Päivittäin on rukoushetki kello 13.00 Keskiviikkoisin vietetään viikkomessua kello 19.00.

Monimerkityksellinen nimi

Marian kappeli valmistui vuonna 1998 ja se vihittiin käyttöön 20. syyskuuta samana vuonna, joten tänä vuonna vietetään kappelin 25-vuotisjuhlia.

Kappelia rakennettaessa järjestettiin nimikilpailu. Ehdotuksia olivat muun muassa Levin kappeli ja Immelkappeli Levi- ja Kätkätunturien välissä sijaitsevan Immeljärven mukaan. Sana Immel merkitsee saamenkielessä Jumalaa.

Marian kappeli -nimeen liittyy kaksi ajatusta: Se kertoo Jeesuksen äidistä, Mariasta. Se kertoo myös 1800-luvulla eläneestä köyhästä lapintytöstä, Mariasta eli Milla Clementsdotterista. Tämä Lapin Maria oli Lars Leevi Laestadiuksen rippiäitinä ja julisti hänelle synnit anteeksi.

Kappelia toivottiin ja puuhattiin pitkään. Sirkan kylän seurakuntapiiri aloitti vuosina 1945-46 keräyksen rukoushuoneen tai kyläkappelin rakentamiseksi Sirkkaan. Kappelin hopeinen alttariristi on hankittu näillä rahoilla. Se kertoo niistä rukouksista ja toivosta, joka on elänyt Sirkan kylällä jo vuosikymmeniä.

– Alunperin kappeli oli tarkoitus rakentaa Atrin alueelle, mutta kunnan päättäjät olivat sitä mieltä, että kappelin täytyy olla keskellä kylää, Maunula taustoittaa.

Marian kappelin on suunnitellut arkkitehti Hannele Arantola. Perusajatuksena oli pyhyyden tunnelman luominen. Hän on suunnittelussa yhdistänyt nykyaikaisen rakentamisen ja vanhan harmaakivikirkoissa käytetyn tynnyriholvirakenteen ja Lapin kodan, joka näkyy erityisesti kappelin ulkoasussa.

Smolenskin Jumalanäiti -ikonin on maalannut helsinkiläinen Marja-Liisa Väättänen. Kuva: Janne Pussila

Kappelin värit liittyvät Lapin luontoon. Niissä toistuvat arktinen sini, lumi, ja jää. Sininen ja valkoinen ovat samalla Marian värit.

Alttaritaulut on maalannut taiteilija Andrei Gennadiev. Taulukokonaisuuden nimi on Risti. Taulut on maalattu puupohjalle. Jokaisessa taulussa on jokin vanha kristillinen symboli.

Kirkkotekstiilit on suunnitellut professori Päikki Priha. Lähtökohtia ovat Lapin luonto ja lappilaisten omat tekstiilit.

Vihkiryijyn on valmistanut muoniolainen käsityöntaitaja Alli Ohenoja oman porotilansa vasojen koipinahoista. Reunat ovat sini-valkoista lapinraanua.

Kuva: Janne Pussila

Urut on rakennettu Veikko Virtasen urkurakentamolla Espoossa. Urkujen julkisivussa voi hahmottaa poronsarvien muotoa.

Kivreliefi “Turvassa” on Kittilässä syntyneen taiteilijan Ulla-Britta Bredenbergin tekemä. Kivi on löydetty Sirkasta. Kuva: Janne Pussila

Kellotapuli näkyy alttariseinän yläosan kolmiomaisesta ikkunasta. Tornissa on kolme kelloa. Ne on nimetty kirkkovuoden suurten pyhien mukaan: joulukello, pääsiäiskello ja helluntaikello.

Suurin eli helluntaikello soittaa aikamerkkiä tasatunnein joka päivä kello 9-19. Pienin eli joulukello lyö puolelta kerran. Kello 20 kaikki kellot soittavat kappelin iltasoiton. Lauantaina soivat ehtookellot kello 18.00. Lisäksi kelloja soitetaan kappelin tapahtumien yhteydessä. Kellot on valmistettu Hollannissa. Alimpana kellotapulissa on lastenkello, jota voi soittaa käsin.

Marian kappelin alttaritaulut on maalattu ikonien tapaan puupohjalle. Hopeinen alttariristi hankittiin keräysvaroilla. Kuva: Janne Pussila

Täällä kaikki alkoi, täällä myös vihitään

Myrskyläläiset Miko Laaksonen ja Riikka Felin vihittiin Marian kappelissa viime lauantaina.

Miko Laaksonen ja Riikka Felin tutustuivat viime perjantaina vihkipaikkaansa. Kuva: Janne Pussila

Pari oli perjantaina harjoittelemassa seremoniaa. He kertoivat vihkipaikan olleen itsestäänselvyys.

– Täällä meidän juttu alkoi ja täällä minua kosittiin, Felin sanoi.

Kosinta tapahtui Panoraman laavulla, joten hääjuhlan paikaksi valikoitui Panorama-hotelli.

Laaksosen isä hankki aikoinaan Leviltä mökin samoista syistä kuin moni muukin.

– Me kaikki tykkäämme hiihtää, laskea ja moottorikelkkailla. Jos kotona ei olisi maanviljelystöitä, niin voisin kuvitella vaikka asuvani täällä, vuodesta 1998 säännöllisesti Levillä vieraillut Laaksonen taustoitti.

Pariskunnan hääjuhla toi Leville myös ensikertalaisia.

– Vieraita on 65, joista iso osa ei ollut aikaisemmin käynyt täällä, Laaksonen kertoi.

Baarikansa ja ristikulkue kohtaavat pääsiäisyönä

Kittilän seurakuntapastori Meri Tirroniemi valmistautuu hetkeen, joka on hänelle kirkkovuoden kohokohta.

Marian kappelissa järjestetään vielä ennen sitä kiirastorstain messu, joka on varmasti monelle kristitylle tärkeä tilaisuus.

Tirroniemelle tärkein hetki on kuitenkin pääsiäisyön messu, joka järjestetään Marian kappelissa lauantaina kello 23.00 alkaen.

– Meillä on ollut tapana messun päättyessä yön pimeydessä kiertää kynttilöiden kanssa ristikulkue kappelin ympäri ja laulaa ortodoksista proparia, Tirroniemi kertoo.

Koska Marian kappeli sijaitsee Levin yöelämän sykkeessä, ristikulkue saa paljon myös hämmästynyttä yleisöä.

– Kerran ravintolan terassilla oli sellaista väkeä, jotka eivät varmaan koskaan olleet nähneet ristikulkuetta. Sieltä kuului vain, että “mitä v:tä”. Sitä voimakkaammin vain jatkoimme laulamista, että kristus nousi kuolleista, Tirroniemi muistelee.

Marian kappelissa kiirastorstain messu torstaina kello 19.00. Perjantaina kello 15.00 Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki. Perjantaina kello 16.30 ruotsinkielinen pitkäperjantain hartaus. Lauantaina kello 23.00 pääsiäisyön messu. Maanantaina 10.4. kello 19.00 viikkomessu. Tiistaina 11.4. kello 19.00 Elvis gospel-konsertti.

Ilmoita asiavirheestä