Paikallisuutiset

Lainion lumikylän teemana tänä talvena pohjoismainen mytologia

Lapland Hotel SnowVillagessa voi vierailla pakkasillakin, sillä lumilinnan sisällä pakkanen ei laske alle viiden asteen.

Lapland Hotel SnowVillage sijaitsee Lainiolla Kittilän ja Ylläsjärven välillä noin 20 kilometrin päässä Kittilän kirkonkylältä. Se on avoinna päivittäin 7. huhtikuuta saakka.

Lapland Hotel SnowVillage -lumikylän teema on tänä talvena pohjoismainen mytologia. Lumesta ja jäästä on veistetty muun muassa ukkosen jumala Thorin Mjölnir-vasara, haltioiden maailma Alfheim, Odinin valtaistuin ja Kalevalan tarinoita.

– Olemme puhuneet pohjoismaisesta mytologiasta jo monena vuonna. Siihen haluttiin Odinin tarinaa, koska sen ihmiset kansainvälisesti aika hyvin tuntevat, mutta toisaalta halusimme tuoda siihen myös kotimaisuutta, kohdepäällikkö Maria Astrén kertoo.

Lumikylässä yöpyvistä asiakkaista yli 95 prosenttia ja päiväkävijöistäkin noin 60 prosenttia on ulkomaalaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lainion lumikylä Kittilän ja Ylläsjärven välillä on näyttelytiloineen samankokoinen kuin edellisinäkin vuosina, noin 3000 neliötä. Sen sisällä on yleisten tilojen lisäksi kaksitoista hotellihuonetta, ja myös ne on koristeltu jää- ja lumiveistoksin. Yleisö pääsee tutustumaan myös hotellihuoneisiin.

– Sanoisin, että tänä vuonna on jopa vähän enemmän lumi- ja jäätaidetta kuin esimerkiksi viime vuonna, mutta aina teema vähän sanelee, miten se tehdään, Astrén sanoo.

Viime vuonna teemana olivat maailmalta tutut kohteet ja nähtävyydet.

Lumikylän teema vaihtelee vuosittain. Viime vuonna lumi- ja jäätaide esitteli maailmalta tuttuja kohteita ja nähtävyyksiä, nyt teemana on pohjoismainen mytologia.

Talvi tuli tänä vuonna aikaisin, ja olosuhteet lumirakentamiselle olivat otolliset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Läheskään joka vuosi meillä ei ole ollut yhtä hyvää tuuria. Nyt oli upeat kelit, Astrén sanoo.

Hän kertoo, että kaikki tarvittava tykkilumi saatiin tehtyä jo lokakuussa, rakennustöihin päästiin marraskuun alussa ja lumirakenteet saatiin valmiiksi joulukuun alkuun mennessä. Lumirakentamiseen osallistui parikymmentä työntekijää ja jään- ja lumenveistoon kymmenkunta ammattilaista.

Rakentamiseen käytetään vain tykkilunta, jotta rakennusmateriaali on mahdollisimman tasalaatuista.

– Lumen värikin on eri luonnonlumella ja tykkilumella. Sitä ei silmällä muuten näe, mutta sitten kun ne laittaa tiiviisti rakenteeseen, sen näkee, Astrén kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jää nostetaan viereisestä Lainiojoesta keväisin ja säilötään kesän yli. Viime keväänä jäätä säilöttiin kolmeen isoon konttipakastimeen yhteensä 300 000 kiloa.

SnowVillage avattiin suurelle yleisölle joulupäivänä, mutta se on palvellut englantilaisia matkailijaryhmiä jo joulukuun alusta lähtien. Sen ympäristössä on järjestetty ryhmille jouluohjelmaa, ja ne ovat päässeet tutustumaan myös lumi- ja jäätaiteeseen sitä mukaa kuin sitä on valmistunut.

Hotellihuoneita on kaksitoista, ja myös ne on koristeltu lumi- ja jääteoksin.

Lainiossa vieraili joulukuun aikana yli 20 000 matkailijaa, mikä vastaa koronaa edeltäneiden parhaiden, kahden Game of Thrones -teemaisen vuoden vastaavien ajankohtien kävijämääriä. Samaan yllettiin myös vuosi sitten joulukuussa.

Lumikylässä käy päivittäin 1000–1500 vierailijaa. Hotelliyöpymisten osalta kiivain sesonki on joulun ja uudenvuoden aikaan, mutta myös kevään varaustilanne näyttää Astrénin mukaan hyvältä.

– Tosi kiireistä on taas keskieurooppalaisten hiihtolomaviikoilla helmikuussa, hän sanoo.

Lumikylässä työskentelee tällä hetkellä kolmisenkymmentä työntekijää. Heistä noin puolet on ulkomaalaisia, kauimmaiset Venezuelasta ja Chilestä saakka. Lumikylän yhteydessä toimiva ravintola toimii latu- ja kelkkakahvilana.

Lapland Hotel SnowVillage on avoinna päivittäin sunnuntaihin 7. huhtikuuta saakka. Astrén vinkkaa, että siellä voi vierailla myös pakkasilla, sillä sisällä lumirakenteissa pakkasta on riippumatta ulkolämpötilasta aina enimmillään vain viisi astetta.

Lumikylässä käy päivittäin 1000–1500 vierailijaa. Hotelliyöpymisten osalta kiivain sesonki on joulun ja uudenvuoden aikaan.
Ilmoita asiavirheestä