Kulttuuri

Kesäkuun alussa tarjolla perinteinen Hiljaisuus-festivaali

Monitaiteinen Hiljaisuus-festivaali järjestetään 6.–9. kesäkuuta Kittilässä Kaukosen kylässä.

”Voidaan taputtaa toisiamme olalle, että ollaan tässä pisteessä”, Hiljaisuus ry:n toiminnanjohtaja Joonas Martikainen (vas.) sanoi, kun Hiljaisuus-festivaalin ensi kesän ohjelmisto julkistettiin Kittilän kirjastossa. Ohjelmistoa esittelivät Hiljaisuus-festivaalin taiteelliset johtajat Karita Tikka ja Lauri Sallinen, ja mukana tilaisuudessa oli myös Hiljaisuus ry:n viestinnän koordinaattori Taru Tuomisto. Kuva: Mari Palomaa

Hiljaisuus-festivaalin ensi kesän ohjelmisto julkistettiin Kittilän kirjastossa. Ohjelmistoa olivat esittelemässä tapahtuman taiteelliset johtajat, sirkustaiteilija Karita Tikka ja klarinetisti Lauri Sallinen. Tapahtuman taustalla olevan Hiljaisuus ry:n ajankohtaisista kuulumisista kertoi toiminnanjohtaja Joonas Martikainen.

Martikaisella oli kerrottavanaan tuoreita uutisia, sillä vain tunti ennen julkistamistilaisuuden alkua yhdistykseen oli saatu tieto, että Hiljaisuus ry:stä oli tullut Finland Festivals ry:n jäsen.

Tämä on tietynlainen merkkipaalu. Finland Festivals ei ota uusia festivaaleja jäsenekseen, vaan tietty vakiintuminen pitää olla, että voi edes pyrkiä. Lauri Sallinen

– Pitkään me on tätä mietitty, ja nyt neljäntenätoista vuotena me ollaan siellä. Tämä on meille myös taloudellinen investointi, ja olemme nyt mukana organisaation yhdellä toiminnolla eli festivaalilla. Uskomme, että pystymme tuomaan alueellista ääntä ja myös erinomaista sisältöä, Martikainen sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Finland Festivals on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys, jolla on tällä hetkellä vajaa sata jäsenfestivaalia. Lapista mukana ovat Hetan musiikkipäivät, Luosto soi! ja Sodankylän elokuvajuhlat.

– Tämä on tietynlainen merkkipaalu. Finland Festivals ei ota uusia festivaaleja jäsenekseen, vaan tietty vakiintuminen pitää olla, että voi edes pyrkiä. He ovat aktiivinen lobbari ulkomaille päin, vievät viestiä Suomen festivaalikentästä, Lauri Sallinen totesi.

Kosketellaan rajoja ja pyritään niiden yli. Karita Tikka

Tämän vuoden Hiljaisuus-festivaali järjestetään 6.–9. kesäkuuta tuttuun tapaan Kaukosen kylässä. Esityksiä monitaiteisessa tapahtumassa on kaikkiaan 30, ja mukana noin 40 kotimaista ja kansainvälistä taiteilijaa.

– Kosketellaan rajoja ja pyritään niiden yli, Karita Tikka sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ohjelmisto sisältää useita konsertteja sekä tilausteoksina valmistuneita uusia sirkusesityksiä. Mukana on muun muassa ranskalainen nykysirkusryhmä Cie Diagonale du vide, ja LOKS-teoksen kantaesitys kuullaan helmikuussa Grammylla palkitun Uusinta Ensemblen esittämänä.

Kantaesitysten lisäksi festivaaliohjelmistossa kuullaan Lapin Kamariorkesterin konsertti Yöauringon maa. Ojanperän konehallissa toteutettavaa konserttia johtaa John Storgårds ja solistina toimii klarinetisti Lauri Sallinen.

Konsertoimassa on myös muun muassa säveltäjä, laulaja ja pianisti Anna-Mari Kähärä, jonka musiikista nautitaan kolmatta kertaa konserttisalina toimivassa Kaukosen Puutarhassa kukkien ja yrttien keskellä.

Uusin esitystila on Valtatien varrella sillan kupeessa sijaitseva Kesänavetta, jossa esiintyvät muun muassa saamelaistaiteilija Niilas Holmberg ja äänisuunnittelija Pekka Aikio.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Festivaalikansaa viihdyttävät ja tanssittavat työväentalon klubilla klubiartistit Talonpoika Lalli ja Jaakko Eino Kalevi, ja ohjelmistossa ovat myös jo perinteeksi muodostuneet suositut Ojanperän iltamat. Iltamien ohjelmaa ei yleensä ole etukäteen paljastettu, mutta nyt niistä kerrotaan jo sen verran, että luvassa on ainakin näytelmäkatkelmia Kaukosen tarinoista.

Yleisötapahtumien lisäksi Hiljaisuus-festivaalin aikana järjestetään taiteilijatapaamisia.

Hiljaisuus-yhdistys on vuosien aikana kehittynyt valtavan pajon, ja nykyään me puhutaan taideorganisaatio Hiljaisuudesta. Joonas Martikainen

Hiljaisuus-festivaalin lisäksi Hiljaisuus ry tekee paljon muutakin.

– Hiljaisuus-yhdistys on vuosien aikana kehittynyt valtavan pajon, ja nykyään me puhutaan taideorganisaatio Hiljaisuudesta, Martikainen sanoi.

Yksi suurimmista Hiljaisuus ry:n viimeaikaisista hankkeista on ollut yhdessä Lapin maakuntaliiton kanssa toteutettu Lapin ensimmäinen taide- ja kulttuuritoimijoiden kartoitus. Sen loppuraportti saatiin valmiiksi toissa perjantaina.

– Kartoituksen tavoitteena on muun muassa mahdollistaa maakunnallinen kulttuuristrategia, ja sen tulokset ovat jo käytössä Lapin maakuntabrändin uudistushankkeessa, joka on alkanut tämän vuoden alussa, Martikainen kertoi.

Kartoituksen tuloksena Lappiin myös perustetaan uusi kulttuuritoimijoiden verkosto, joka toimii suorana keskustelukanavana maakuntaliittoon.

– Yksittäiset taiteilijat, freelancerit, yhdistykset ja ammattilaistoimijat saavat vahvemman äänen Lapissa ja sitä kautta näkyvyyttä.

Uutta on myös yhteistyöhanke Lapin Kamariorkesterin kanssa. Tilausteos säveltäjä Sebastian Hilliltä saa kantaesityksensä Kulttuuritalo Korundissa keväällä 2025 taiteilija Reidar Särestöniemen syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi. Kaikkiaan kolme vuotta kestävän hankkeen aikana toteutetaan myös kaksitoista pienoiskonserttia Rovaniemellä ja Tunturi-Lapin alueella – ensimmäinen niistä Hiljaisuus-festivaalilla.

Hiljaisuus-festivaalin ohjelmisto löytyy kokonaisuudessaan tapahtuman nettisivuilta.

Hiljaisuus-festivaalin taiteellisina johtajina toimivat sirkustaiteilija Karita Tikka ja klarinetisti Lauri Sallinen. Kuva: Mari Palomaa
Ilmoita asiavirheestä