Paikallisuutiset

Kaiken maailman välitystä, mikä vain on laillista – mökkien huolitsijoille on kysyntää Levillä

Kittilän Vuoden yrittäjänaisena palkittu Kristiina Ajo on kolmannen polven yrittäjä.

Mökkitiimin Kristiina Ajo on Kittilän Vuoden yrittäjänainen 2023. Mökkitiimi tekee pääasiassa mökkihuolintaa ja -vuokrausta, ja Ajolle työssä parasta on se, että siinä saa tehdä ja suunnitella itse. Kuva: Mari Palomaa

”Jo vain tulukaapa sieltä isolta kirkoltaki tänne Laphin, Leville kylhän, leppäämhän ja saunomhan, kämppiä löytyy. Alakaa hyvät hiihtokelit olla. Ja jos alakaa suuta kuivaamhan tai tansijalakaa vipattamhan, kyllä met ohjelmaa hommaamma.”

Näin puhuttelee nettisivuilla kävijöitään Mökkitiimi, jonka yrittäjä Kristiina Ajo palkittiin Tunturi-Lapin yrittäjäjuhlassa Kittilän Vuoden yrittäjänainen -palkinnolla. Ajon yritys paitsi vuokraa matkailijoille mökkejä Leviltä, myös palvelee mökkien omistajia huolitsijana eli pitää huolta kiinteistöistä, hoitaa esimerkiksi siivoukset, tarkastukset ja liinavaatevuokraukset ja välittää lumitöitä ja polttopuita.

– Teemme etupäässä mökkihuolintaa ja -vuokrausta, mutta olen aina sanonut, että teemme kaiken maailman välitystä, mikä vain on laillista. Käydään kaupassa, on toimitettu ruokia, kuljetuksia, syntymäpäivätervehdyksiä, kukkakimppuja, kelkkasafareita, huonekaluja – mitä vain asiakas tai mökinomistaja on mökille keksinyt pyytää, Ajo sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajo perusti Mökkitiimin äitinsä Sirkka Ajon kanssa vuoden 1999 lopulla. Aluksi äiti työskenteli yrityksessä oman päivätyönsä ohessa, mutta kun työmäärä kasvoi, hän jättäytyi pois muista töistä. Hän on yhä mukana Mökkitiimin toiminnassa.

Ajojen lisäksi yritys on työllistänyt kaksi vakituista työntekijää ja sesonkityöntekijöitä, vakituisista työntekijöistä toinen jäi hiljattain eläkkeelle.

Teemme etupäässä mökkihuolintaa ja -vuokrausta, mutta olen aina sanonut, että teemme kaiken maailman välitystä, mikä vain on laillista. Käydään kaupassa, on toimitettu ruokia, kuljetuksia, syntymäpäivätervehdyksiä, kukkakippuja, kelkkasafareita, huonekaluja – mitä vain asiakas tai mökinomistaja on mökille keksinyt pyytää. Kristiina Ajo

Työ on varsinkin sesonkeina sitovaa. Yrityksellä on päivystyspuhelin, joka on päällä yötä päivää. Jos joku on esimerkiksi jäänyt ulos lukkojen taakse pyyhe päällä, ei auta kuin mennä päästämään tämä pinteestä.

– On varauduttava kaikkeen mahdolliseen ja oltava valmis käärimään hihat. Jos ei ole stressinsietokykyä, tämä on aivan katastrofi – mutta eipä ole kahta samanlaista päivää, Ajo sanoo ja nauraa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työ painottuu viikonloppuihin, sillä monessa kohteessa lauantai on yhä niin sanottu vaihtopäivä. Ajo ymmärtää, että lauantai on esimerkiksi lapsiperheille sopiva päivä saapua ja lähteä, mutta jos muunkinlaisia kohteita olisi, se jaksottaisi ja helpottaisi huolitsijoiden työtä. Nyt jos esimerkiksi mökki, jossa vuokraajan piti hoitaa siivous itse, huomataankin lauantain tarkastuksella siivoamattomaksi, muutenkin pitkästä päivästä tulee vielä pitempi.

Huolintayritykset tekevät Levillä tiivistä yhteistyötä. Apua järjestyy tarvittaessa, ja vertaistuki toimii. Ylitarjontaa huolitsijoista ei kuitenkaan ole.

– Meitä saisi ehdottomasti olla lisää, Ajo sanoo.

On varauduttava kaikkeen mahdolliseen ja oltava valmis käärimään hihat. Jos ei ole stressinsietokykyä, tämä on aivan katastrofi – mutta eipä ole kahta samanlaista päivää. Kristiina Ajo

Yksi suurimmista muutoksista Ajon yrittäjätaipaleen aikana on ollut mökkivuokrauksen siirtyminen lehti-ilmoittelusta nettiin. Se tapahtui nopeasti ja rysäyksellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhtäkkiä kaikki mökit oli netissä, hän muistelee.

Muutos helpotti kaikkia, kun valokuvia mökeistä ei enää tarvinnut lähetellä sähköpostilla vaan kohteet voitiin esitellä kuvin, sanoin ja pohjapiirustuksin nettisivustoilla. Asiakaskin tiesi kohteesta muutakin kuin sen, että siinä on kolme makuuhuonetta ja sauna, Ajo toteaa.

Myös mökit ovat muuttuneet.

– Ne vanhat, joissa käytiin nukkumassa ja hiihtämässä, alkavat olla kadonneet. Nyt on poreallasta ja muuta, eikä mökiltä tarvitse välttämättä lähteä mihinkään. Ruuatkin voi tilata.

Valinnanvaraa on, ja varaukset tehdään ehkä siksi nykyään entistä myöhemmin.

– Kun aloitettiin, ihmiset sanoivat, että tämä oli hyvä mökki, varaa meille ensi vuodeksikin tämä sama viikko. Nyt on aika paljon viime tipankin varauksia.

Kansainvälisiä asiakkaita on ollut alusta saakka, mutta heidän osuutensa on vuosien aikana kasvanut. Ajo kertoo, että moni ulkomainen matkailija majoittuu ensimmäisellä kerralla hotellissa mutta saapuessaan uudestaan haluaa majoittua mökkiin.

Kristiina Ajo toimii aktiivisesti Tunturi-Lapin Yrittäjänaiset -yhdistyksessä. Palkintoperusteissa hänen todetaan vievän yrittäjäviestiä eteenpäin eri foorumeilla erittäin positiivisella asenteella.

Tunturi-Lapin Yrittäjänaiset toimi viime vuoteen saakka Kittilän Yrittäjänaiset -nimellä, mutta kun jäseniä oli muistakin lähikunnista, nimi vaihdettiin elokuussa 2022. Ajo on ollut mukana pitkään, hän on yrittäjänainen kolmannessa polvessa.

– Olen ollut ensimmäisen kerran kokouksessa puolivuotiaana, hän sanoo.

Ajon äiti toimi aikanaan yhdistyksen puheenjohtajana, ja kauppias mummi Siiri Leppänen oli vuonna 1966 perustetun yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Kristiina Ajo on tällä hetkellä yhdistyksen sihteeri, mutta vuosien varrella hänkin on heilutellut puheenjohtajan nuijaa.

– Yrittäjänaiset on henkireikä. Siellä ei tarvitse pelätä esimerkiksi sanoa, että onpa mulla ollut rankka viikko. Kukaan ei katso nokkavartta pitkin, Ajo sanoo.

Jaksamisestaan hän pitää huolta myös ulkoilemalla koiran kanssa ja tavaten ystäviään. Sesonkina hän pyrkii jaksottamaan työnsä niin, että voi esimerkiksi kauniilla säällä käydä ulkoilemassa päivällä.

– Hiljaisena aikana koitan käydä reissaamassa, ja kylpylässäkin tulee piipahdettua silloin tällöin.

Yrittäjänaiset on henkireikä. Siellä ei tarvitse pelätä esimerkiksi sanoa, että on onpa mulla ollut rankka viikko. Kukaan ei katso nokkavartta pitkin. Kristiina Ajo
Vuonna 1999 perustetulla Mökkitiimillä ei alkuun ollut toimitiloja, vaan yritystä pyöritettiin kotoa käsin. Nykyään toimisto sijaitsee samassa rakennuksessa Visit Levin kanssa, yrittäjä Kristiina Ajo kertoo. Kuva: Mari Palomaa
Ilmoita asiavirheestä