Tapahtumajutut

Huumekoirat näyttävät osaamistaan Levillä — Kokenut poliisikoiraohjaaja jaksaa aina ihmetellä koiran tarkkaa nenää

Levillä ja Kittilässä 26 koirakkoa etsii kätkettyjä esineitä. Tavoitteena on huumekoirien suomenmestaruus. Kuva: Kimmo Penttinen

Levin ympäristössä järjestetään tiistaista 5. syyskuuta torstaihin 7. syyskuuta kestävät poliisikoirien huume-etsinnän suomenmestaruuskilpailut. Tapahtuma tuo katukuvaan paljon virka-asuisia poliiseja, poliisikoiria ja hälytysajoneuvoja.

Kilpailuihin osallistuu 26 koirakkoa ympäri Suomen, aina Ahvenanmaata myöten.

Levin alueella järjestetään etsintöjä huoneistoissa ja maastossa, lisäksi koirat pääsevät näyttämään osaamistaan matkalaukku- ja ajoneuvoetsinnässä. Osa tehtävistä on Kittilän kirkonkylällä. Maastoetsintää tehdään ainakin haastavissa olosuhteissa Levin huipun kivirakassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koira on niin oiva työkalu poliisille, että sitä ei voi millään koneella korvata.

Tapahtuman järjestämisvastuu on tänä vuonna Lapin poliisilaitoksella. Poliisikoiraohjaaja Pasi Oiva on kilpaillut huume-etsintäkilpailuissa sekä virkakoirakilpailuissa vuodesta 2010 lähtien. Tänä vuonna hän on ylituomarin ja järjestäjän tehtävissä. Oivalla itsellään on erikoiskoirana 7,5-vuotias bordercollie Mortti.

– Joka kerta sitä joutuu ihmettelemään, miten koira voi niin kaukaa vainuta piilotettuja esineitä, sillä on valtavan tarkka nenä. Jälki voi olla 24 tuntia vanha, ja niin vain koira poksuttelee menemään.

– Koira on niin oiva työkalu poliisille, että sitä ei voi millään koneella korvata, Oiva sanoo.

Viime vuonna kilpailun järjesti Espoossa Länsi-Uudenmaan poliisilaitos. Kokonaispisteissä parhaiten pärjäsivät ohjaaja Pauli Sved ja bordercollie Martta Helsingistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Bordercollien lisäksi huumekoirina työskentelee muun muassa saksanpaimenkoiria, belgianpaimenkoiria, labradorinnoutajia ja kultaisianoutajia.

Levillä järjestettiin virkahuumekoirien SM-kilpailut vuonna 2012.

Ilmoita asiavirheestä