Ajanviete

Herkulliset kala-apajat aivan kylän pinnassa

Ahventa, haukea ja harria on tarjolla, mutta lupa-asiat on syytä laittaa kuntoon ennen kalastusretkeä.

Mika Kuusela kalastaa Sirkkajärvellä. Kuva: Janne Pussila

Kun Kinos Safariksen toimitusjohtaja Mika Kuusela näyttää kalastuksen mallia, niin vapa taipuu yhtenään. Kuusela heittää virvelillä lippaa Sirkkajärven rannassa kiinni olevasta lautasta, ja heti kaksi ensimmäistä heittoa tuovat mukanaan komeat ahvenet. Ensimmäisen kymmenen heiton aikana lippaan jää kiinni kuusi keskikokoista ahventa.

Mika Kuusela kalastaa Sirkkajärvellä:

Video: Janne Pussila

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vähän herää epäilys, että liekö tässä on juonittu promootiomielessä Kekkos-tyyliin varma saalis. Tarinat kertovat, että Kekkoselle järjestettiin kalareissuja, joilla sukeltajat varmistivat saaliin, mutta ne tuskin pitävät paikkaansa joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Kekkosen pitkäaikainen turvapäällikkö vakuutti, että sellaista peliä pelattiin ainoastaan itärajan takana, jolloin Kekkonenkin nosteli lehdistön edessä puolikuolleita sampeja ylös hyviä lehtikuvia varten.

Mutta palataanpa takaisin rajan paremmalle puolelle ja tälle vuosituhannelle, mikä on jo yllättävän pitkällä, kun tarkemmin katsoo.

Vaikka välineitä kehitetään, ja uusia houkutuksia tuodaan markkinoille koko ajan, kuten kaikissa lajeissa, niin kalastuksen perusperiaatteet ovat pysyneet samanlaisina.

– Kalastusvälineissä, ongissa, vavoissa, keloissa, ei ole tapahtunut merkittävää kehitystä. Samanlaisilla vehkeillä pärjää vieläkin, mutta niinhän se menee kaikissa hommissa, että uutta pitää aina vähän laittaa, Kuusela myöntää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotain merkittävää uuttakin on tullut kalastusta helpottamaan, jos sitä haluaa helpottaa.

– Teknologia näkyy eniten kaikuluotainten tulossa ja veneiden sekä moottoreiden kehityksessä. Jos järvellä näkee näytöstä, missä kohtaa se kalaa makaa ja vielä minkä kokoinen se on, niin kyllähän se helpottaa. Joelle ei kuitenkaan oikein pääse muuten kuin perinteisillä veneillä, ja siellä pitää tietää, missä ne kalat ovat.

Mistä sen tietää, missä ne kalat ovat?

– Kokemus kertoo. Sen takia paikallisten oppaiden käyttäminen kannattaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvä on, annetaan asiantuntijan puhua.

– Sillä on merkitystä, miten kalastaa ja missä. Pitää ymmärtää, miten se kala ottaa, minkä takia ja missä olosuhteissa. Sekin helpottaa, jos ymmärtää, miten kala näkee ja kokee sen tilanteen. Kokemuksen kautta oppii, millaisella vieheellä tietyssä säässä ja tietyssä vedenlämmössä kannattaa kalastaa.

Kittilässä syntynyt ja kasvanut Kuusela on kalastanut koko ikänsä, ”ainakin neljäkymmentä vuotta”. Kuuselan puheista ymmärtää, kuinka merkittävä asia kokemus oikeasti on.

– Sekin vaikuttaa, mitä muuta siellä vedessä tapahtuu, kuoriutuuko siellä jokin ja miten perhosia näkyy ja miten muut kalat käyttäytyy.

Hetkinen, tarkoitetaanko tässä nyt kaaosteoriasta tuttua perhosvaikutusta, missä perhosen siivenisku voi aiheuttaa ketjureaktion, minkä seurauksena toisella puolella maapalloa syntyy myrsky, vai miten muuten perhoset voivat muka vaikuttaa kalansaaliiseen?

– Perhosten kuoriutuminen vaikuttaa kalastukseen. Kun ne on vielä veden alla joko kotiloissa, pupina tai larvoina, se vaikuttaa siihen kuinka syvällä kala ruokailee. Sen mukaan sitä kalaa sitten lähdetään hakemaan.

Vaikka itse Kekkonen nousisi haudastaan ja haluaisi varmasti rattoisalla Levin reissullaan kalalle, niin Kuusela ei voisi luvata varmaa saalista edes El Jefelle. Toki siinä tapauksessa mentäisiin varmasti pyytämään harria tai taimenta joko Ounasjoelle tai sitten Kinos Safariksen käytössä olevalle yksityisjärvelle, mistä nousee ”ihan kaikkea”.

– Asiakkaat odottavat kunnon saalista ja jotkut ovat pettyneitä, jos kalaa tulee nihkeästi. Suurin osa ymmärtää, että ei niitä kaloja niin vain oteta. Takuita ei pysty antamaan.

Sinnikkyys kuitenkin palkitaan useimmiten.

– Jos ahkerasti heittelee, ja uistin tai perho on pari-kolme tuntia vedessä, niin kyllä sieltä jotakin tulee. Ihan ensimmäisestä paikasta ei kuitenkaan aina ota, vaan paikkaa tai taktiikkaa voi joutua vaihtamaan, Kuusela sanoo.

Levin alueen parhaita kalapaikkoja ei ole helppo luetella, sillä se vaikuttaa, mitä haetaan ja mikä on reissun päämäärä.

– Jos vain varman päälle haluaa jonkun kalan ja sellaisen kokemuksen, niin sitten menemme hakemaan veneellä tai lautalla ahventa tai haukea Sirkkajärveltä tai Kivijärveltä. Jos harria tai taimenta haluaa, niin sitten mennään Ounasjoelle, Aakenusjoelle tai Kapsajoelle.

Kalastajankin on täällä hyvä olla, sillä Levillä on hyvät ja moninaiset mahdollisuudet kalastaa jo ihan kylän tuntumassa. Lisäksi puolen tunnin ajomatkan sisältä löytyy paljon erilaisia kalaisia järviä ja jokia. Päivämatkan päässä onkin sitten vaihtoehtoja jo aivan äärettömästi.

Sirkkajärvestä nousee hyvin ahventa. Kuva: Janne Pussila

Lupaviidakossa on rämmittävää ja kuvettakin saa kaivaa

Kalastuslupa-asiat kuulostavat äkkiseltään monimutkaisilta. Opastetut kalareissut ovat aina helppoja ja hyviä valintoja, sillä silloin paikalliset oppaat osaavat viedä oikeille paikoille oikeaan aikaan. Myös lupa-asiat hoidetaan järjestäjän puolesta.

Mikään ei kuitenkaan estä edes ensikertalaista menemästä onkimaan ilman lupia, sillä jokaisen oikeudet antavat siihen luvan. Levillä tarvitaan kuitenkin pilkkimiseen ja onkimiseen erillislupa Immeljärvelle ja Pyhäjärvelle. Onkiminen ja pilkkiminen on kiellettyä vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla sekä vesialueilla, joilla kalastus on kielletty muun säädöksen tai määräyksen nojalla.

Vieheellä tai pyydyksillä kalastaminen vaatii valtion kalastonhoitomaksun ja paikallisen kalastusluvan. Esimerkiksi Sirkka-Könkään kalustuskunnan luvan voi ostaa vaikka Levin matkailuinfosta tai joistakin paikallisista yrityksistä.

Ounasjoelle on tarjolla myös yhtenäislupa, mikä kattaa lähes koko matkan Rovaniemeltä Hettaan.

Eräluvat.fi -sivustolta voi ostaa valtion kalastonhoitomaksun, mikä maksaa 47 euroa vuosi, 16 euroa viikko tai 6 euroa vuorokausi. Alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat voivat kalastaa ilman kalastonhoitomaksua.

Sirkka-Könkään lupa maksaa 10 euroa vuorokausi, 20 euroa viikko, 30 euroa kuukausi ja 50 euroa vuosi.

Kalastusluvista voi lukea kattavan kuvauksen levi.fi-sivuston kalastus-osiosta.

https://www.levi.fi/aktiviteetit/veden-aarella/kalastus-ja-pilkkiminen

Ilmoita asiavirheestä