Kulttuuri

Hätä-Miikka ei säästele mitään Gasellien Levin uudenvuoden bileissä

Gasellit esiintyy Levillä uudenvuodenaattona. Hätä-Miikka (edessä) kertoo, että luvassa on ison energian kekkerit. Kuva: Nana Simelius

Vuosi vaihtuu Levillä Gaselleiden tahtiin, ja mikäli ”Hätistä” on uskominen, niin Hullu Poro Areenalla on luvassa kekkerit, missä vedetään isolla energialla mitään tai ketään säästämättä.

Keväällä Helsingin jäähallissa 15-vuotisjuhliaan viettävä Gasellit on noussut suurten joukkoon, mistä osoituksena on muun muassa pari Emma-patsasta.

Tänä syksynä Gasellit otti jälleen uuden ja ison harppauksen tunnettuudessa, kun Hätä-Miikka on tuonut Gasellit myös laajemman yleisön tietoisuuteen Vain elämää -ohjelmassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hätä-Miikka, eli Hätis on oikealta nimeltään Miikka Niiranen.

Käydään heti kärkeen tämä nimiasia läpi. Hätä-Miikka? Mikä homma?

– Se on vähän sellainen luonteenkuvaus. Liikuin nuorempana sellaisissa kaveriporukoissa, missä olin itse vähän nuorempi, sellainen maskottimainen hahmo. Siinä sitten vanhemmat tyypit opasti aina, että ”älä hätäile”. Sieltä se lempinimi tuli ja juurtui käyttöön.

Minkälaiset odotukset sinulla on Levin uudenvuoden keikasta? Onko tämä tuttu paikka?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tulee varmasti kovat bailut. Ollaan aina pohjoisen kiertueella Hullussa Porossa käyty ja se on kyllä kruununjalokivi, mitä hiihtokeskuksiin tulee. Keikkasali on hieno ja jengi aina hyvällä meiningillä.

Onko Levillä luvassa mitään spesiaalia, kun kyseessä on vuodenvaihdekeikka?

– Epäilisin, että luvassa on oikein vapautunut hyvänmielen keikka ja kovat energiat, kun keikkaputki päättyy Leville, ja tietää, että mitään ei tarvitse säästellä, kun tammikuu on lomaa.

Jääkö lomille lompsiville Gaselleille aikaa viettää myös muuta Levielämää?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paljon on painettu hommia tänä vuonna, joten nyt jäädään jätkien kanssa Leville vähän mökkeilemään.

Mitä lomaohjelma sisältää? Nähdäänkö Hätis Levin laduilla?

– Maastohiihtokin on tullut tutuksi, mutta se on niin raffia hommaa varsinkin kunnon pakkasilla, että keuhkot meinaa ryömiä ylös. Rinteeseen ollaan ainakin menossa. Palasin pari vuotta sitten laudan päälle 15-20 vuoden tauon jälkeen. Pohjoisen surffi on luonteva harrastus meille.

Minkälaista laskeminen on ollut pitkän tauon jälkeen?

– Nuorempana tuli katkottua raajoja tangoilla ja hyppyreissä, mutta nykyään laskeminen on vähän toisenlaista, kun ikää on tullut ja luutuminen vie niin pitkään. Nuorena jos ranne murtui, niin se saattoi olla kolmen viikon homma, mutta nyt siinä saattais mennä kuus kuukautta pilalle, joten parempi ottaa vaan vähän rauhallisemmin. Samaa muistutan myös muille uudenvuoden juhlijoille, että kannattaa ottaa varovaisesti niin rinteessä kuin yöelämässäkin, ettei tule haavereita.

Näkyykö kokemus muussakin vapaa-ajanvietossa?

– Korona-aika oli siinä mielessä opettavaista, että innostus luonnossa liikkumisessa heräsi. Kun arki on kiireistä, niin olen tykännyt käydä metsässä rauhoittumassa. Se on tehnyt hyvää.

Etelästä on aika pitkä matka Leville. Miten Gasellit matkustaa? Onko siinä tapahtunut vuosien varrella ja menestyksen myötä muutosta?

– Monta kertaa sinne on tullut ajettua autolla ja vuokrapakulla. Ne oli kyllä ikimuistoisia reissuja. Takapuolikin muistaa ne 15 tunnin sipaisut. Nyt tullaan ihan sinivalkoisin siivin.

Miten Vain elämää -näkyvyys on muuttanut arkea?

– Me on tehty pitkään musiikkia ja saatu kasvaa rauhassa julkiseen ammattiin, mutta kyllä television voiman on kieltämättä huomannut. Kun olen ajellut lyhyille lomille ympäri Suomea, niin joissain pienemmissä kaupungeissa on voinut tulla yhden lounaan aikana pari nimmarin ja kuvan pyytäjää. Hyvin väki kyllä käyttäytyy, ei siinä mitään. Varsinkin vanhempaa väkeä on tullut nyt enemmän juttelemaan. Pääasiassa on tullut kehuja, mutta siitä olen saanut noottia, kun olen ollut telkkarissa ruokapöydässä lippalakki päässä. Olen sitä pahoitellut, mutta se on tyyliseikka ja melkein huomaavaisempaa niin, kun mun tukka on kuin linnunpesä.

Pelkäsit ennen Vain elämää -lähetyksiä, että ihmiset tulevat telttailemaan pihallesi, onko näkynyt?

– Ei ole näkynyt, mutta aika vähän siinä olisi teltanpaikkojakaan. Äärimmäisiä ilmiöitä on tullut muutenkin vain vähän vastaan. Kun kävin lääkärissä, ja olin menossa maski päällä vastaanotolle, niin sieltä tuli joku kaveri vastaan, että hyvin oot Hätä-Miikka vetänyt. Kai nämä silmälasit ja lippalakki on jotenkin tunnistettavia.

Onko sillä ollut vaikutusta dynamiikkaan Gaselleissa, kun yksi mies nousi koko kansan parrasvaloihin?

– En ole huomannut. Ollaan tehty tätä pitkään ja meillä on aina ollut sellainen meininki, että kaikki ovat saaneet tehdä vapaasti omia juttujaan. Bändiä minä siellä edustan ja Gasellit on the juttu mulle, minkä kunditkin tajuaa, että Gasellit on se prioriteetti. Tämä saattoi olla heille mukava juttu siinäkin mielessä, kun saivat viettää hetken aikaa ilman meikäläisen hätäilyjä.

Gasellit Hullu Poro Areenalla 31. joulukuuta.

Ilmoita asiavirheestä