Paikallisuutiset

Harriniva haluaa Torassieppiin 300 vuodepaikan matkailukylän – yrityksen historian isoin investointi halutaan piilottaa luontoon

Uusi kylä lisää Harrinivan vuodepaikkoja merkittävästi. Yrityksen tavoitteena on saada ensimmäinen osa suunnitelmasta valmiiksi jouluksi 2025 tai 2026.

Harriniva suunnittelee Torassiepin eteläpuolella sijaitsevaan harvennushakattuun vaaraan uutta lomakohdetta, johon rakentuisi petipaikat jopa 300 matkailijalle. Näkymät vaarasta avautuvat esimerkiksi Sammal- ja Keimiötuntureiden suuntaan. Ilmakuva on otettu vaarasta Törmäslompolon ja Jerisjärven suuntaan. Kuva: Antti Pietikäinen

Muoniolainen matkailuyritys Harriniva suunnittelee Muonion Torassiepin kylän eteläpuolella sijaitsevaan vaaraan lomakylää, johon tulisi päärakennus hotellihuoneineen ja ravintoloineen, ohjelmapalvelutiloja sekä mökkimajoitteita. Toras-Sieppi-järven rannassa sijaitseva vanha mökkikylä on myös uudistuslistalla.

Kunta laatii ranta-asemakaavaa yhteensä 170 hehtaarin suuruiselle alueelle, jonne on suunnitteilla yhteensä 300 vuodepaikkaa seuraavan viiden vuoden aikana.

Harrinivan toimitusjohtaja Hanna-Mari Talvensaari kertoo, että ensimmäisenä yhtiö aikoo rakentaa 100–200 vuodepaikan korkeatasoisen luontomatkailuun keskittyvän lomakylän vaaran laelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rahassa mitattuna investointi on iso, Talvensaaren mukaan kymmeniä miljoonia euroja.

– Yrityksen historian isoin, Talvensaari sanoo.

Harriniva suunnittelee hotellia ja loma-asuntoja Torassiepin kylän eteläpuolella sijaitsevaan vaaraan. Uudesta lomakylästä avautuisivat näkymät Muonion komeisiin tunturimaisemiin. Kuva: PAVE Arkkitehdit Oy

Harriniva on suunnitellut hanketta viime syksystä lähtien. Torassieppi valikoitui uuden lomakylän paikaksi hienon luontonsa vuoksi. Syrjäinen sijainti sopii Talvensaaren mukaan Harrinivan asiakaskunnalle.

– Meidän liiketoiminnan ydin on, että tarjotaan luontokokemuksia ja autetaan ihmisiä löytämään luontoyhteys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakennukset rakennetaan kestämään vuosikymmeniä. Hanna-Mari Talvensaari

Harriniva kaavailee alueelle yhteensä yli 18 000 kerrosneliömetrin verran matkailurakentamista viiteen eri paikkaan. Suurin kokonaisuus on suunnitteilla vaaran laelle, jonne tulisi 4 750 neliömetrin suuruinen hotelli ja lähes yhtä paljon muuta matkailurakentamista.

Toras-Sieppi-järven rantaan on suunnitteilla uudistuvan mökkikylän lisäksi tuhannen neliömetrin verran muuta majoitustilaa.

– Halutaan ajatella mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen. Ympäristö, vastuullisuus ja luontoarvot ovat tärkeitä. Tavoitteena ei ole tehdä liukuhihnalta lasi-iglua, vaan tavoite on tehdä korkeatasoista ja ekologista lomakylää, Talvensaari sanoo.

Muonion kunnanhallitus sai tiedoksi kaavaluonnoksen viiteen eri kohtaan Torassiepin kylän eteläpuolelle sijoittuvasta matkailurakentamisesta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Jarmo Lokio Oy

Iso alue mahdollistaa hänen mukaansa sen, että lomakylässä säilyy pienen ja uniikin kohteen tunnelma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaavoitettavalla alueella sijaitsee suojeltu vanha Lapinkartanon tila, jonka päärakennus on rakennettu 1930-luvulla. Harriniva omistaa Lapinkartanon ja porotilan.

Torassiepin kyläalue on luokitettu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Museoviraston mukaan vanha rakennuskanta Jerisjoen eteläpuolella, pellot ja rantaniityt muodostavat toista maailmansotaa edeltänyttä aikaa kuvastavan kokonaisuuden. Kylän vanhin rakennus on 1850-luvulta.

Torassieppiin 1930-luvulla rakennettu Lapinkartano sijaitsee kaava-alueella. Kuva: Jarmo Lokio

Harriniva aikoo huomioida luontoarvot, perinnemaiseman ja kulttuurihistorian uuden lomakylän suunnittelussa ja toteutuksessa. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

– Rakennusmateriaaleilla on iso merkitys energiatehokkuuteen, maisemaan sekä kestävyyteen. Valitut rakennustavat tulevat olemaan mahdollisimman ekologisia ja pitkäikäisiä. Rakennukset rakennetaan kestämään vuosikymmeniä, kertoo Talvensaari.

Tärkeää on Talvensaaren mukaan sijoittaa ja rakentaa iso kokonaisuus maastoon niin että se ”ei näy minnekään”. Rakennusmateriaalina puu on ykkösvaihtoehto, mutta millaisessa muodossa, sitä Talvensaari ei lähde vielä avaamaan.

– Maastoon sulautuvia rakennuksia, hän kertoo.

Enemmän omalla lihasvoimalla, ehkä sähköllä ja eläinvoimalla mieluummin, kuin sitten bensan voimalla. Hanna-Mari Talvensaari

Lomakylässä järjestetään myös ohjelmapalveluita majoittujille. Talvensaari kertoo, että perinteiset huskyt, porot, kelkat, revontuliretket, lumikenkäilyt ja mahdollisesti talvipyöräily ovat ohjelmistossa. Myös lumettoman ajan ohjelmia suunnitellaan, sillä kohde pyrkii olemaan ympärivuotisessa käytössä.

– Enemmän omalla lihasvoimalla, ehkä sähköllä ja eläinvoimalla mieluummin, kuin sitten bensan voimalla, Talvensaari sanoo.

Kaavoittajan mukaan esitetystä rakentamisesta ei ole merkittävää haittaa poronhoidolle. Talvensaaren mukaan alustavissa neuvotteluissa paliskunnan kanssa ei ole tullut esille hankaluuksia porojen ja matkailun sovittamisessa yhteen.

Torassiepintien ja Toras-Sieppi-järven välissä on 1980-luvulla rakennettu mökkikylä, jonka Harriniva haluaa korvata uudella ja isommalla, noin 25 rakennuksen lomakylällä. Kuva: Jarmo Lokio

Yksi iso kysymys on alueen vesihuolto. Vesiosuuskunta Aaria rakensi alueelle koronavuosina kunnan vesijohtoverkostosta Särkijärveltä linjan, joka jäi kesken.

Muonion kunnanvaltuusto hyväksyi huhtikuussa kaupan, jossa Jerisjärven Huolto ostaa Vesiosuuskunta Aarian keskeneräisen verkoston Särkijärveltä Torassieppiin ja rakentaa sen valmiiksi. Jerisjärven Huolto Oy:n tavoitteena on rakentaa kesken jäänyt Aarian vesihuoltoverkosto loppuun tämän vuoden aikana.

Harriniva on mukana Jerisjärven Huollossa 49 prosentin omistusosuudella.

– Seuraavan kahden vuoden aikana pitää saada koko alueelta vesi-infra kuntoon, Talvensaari sanoo ja viittaa Torassiepin lisäksi Jerisjärven alueeseen.

Torassiepin matkailukylän kaavan valmisteluaineistosta puuttuu vielä arkeologinen selvitys ja luontoselvitys, jotka tehdään tämän kesän aikana.

Torassiepin ranta-asemakaavan luonnos on nähtävillä 10. heinäkuuta–9. elokuuta Muonion kunnan verkkosivuilla ja kunnanvirastolla. Kaavan valmisteluaineistosta voi kertoa mielipiteensä 9. elokuuta kello 15.30 mennessä osoitteeseen kirjaamo@muonio.fi.

Fakta

Harriniva Hotels & Safaris kasvaa

51-vuotias muoniolainen matkailuyritys toimii kolmessa kohteessa: Tornion-Muonionjoen varrella, Jerisjärvellä ja Torassiepissä. Yrityksellä on yhteensä 500 vuodepaikkaa.

Liikevaihto on 10,4 miljoonaa euroa. Kasvua on viime vuosina tullut noin 10 prosenttia vuosittain.

90 prosenttia liikevaihdosta syntyy talvikaudella.

Asiakkaat ovat talvella 95-prosenttisesti ulkomaalaisia. Kesällä 60 prosenttia tulee muualta kuin Suomesta. Eniten matkailijoita tulee Ranskasta, Saksasta, Hollannista ja Belgiasta.

Yrityksellä on 60 vakituista työntekijää ja talvisesongilla töissä on enimmillään 170 henkilöä.

Harriniva osti Torassiepin maat ja Lapinkartanon Alli Ohenojalta vuonna 2012. Alueella on tällä hetkellä noin 50 vuodepaikkaa järven rannalla sijaitsevassa mökkikylässä.

Seuraavan viiden vuoden aikana Harriniva aikoo rakentaa alueelle yhteensä 300 vuodepaikan lomakylän.

Pallastunturien maisema avautuu Torassiepin läheisestä vaarasta, jonne Harriniva suunnittelee historiansa suurinta rakennushanketta. Kuva: Antti Pietikäinen

Juttua on muokattu 9.7. kello 12.47: Juttuun on lisätty tieto kaavaluonnoksen nähtävillä oloajasta ja mielipiteiden esittämisestä.

Juttua on muokattu 2.7. kello 10.33: Jutusta on korjattu kirjoitusvirheet.

Ilmoita asiavirheestä