Kulttuuri

Levillä esiintyvä Bess käsittelee vaikeitakin aiheita positiivisuuden kautta: ”Jossain on aina se valon kipinä”

Laulaja Bess on tunnettu mukaansa tempaavista kappaleistaan. Artisti esiintyy jälleen pääsiäisenä Levillä Hullu Poro Areenalla.

Ensimmäisen kerran Levillä helmikuussa 2019 esiintynyt Bess kertoo odottavansa innolla pääsiäisen keikkaa. Kuva: JIRINA

Moi, Bess. Muutaman kerran olet käynyt Levillä esiintymässä, ja pääsiäisenä tulet jälleen. Mikä on sinun hauskin Levi muisto?

– Ihan ensimmäinen keikka Levillä on jäänyt mieleen. Olin silloin ensimmäistä kertaa ikinä Levillä, enkä tiennyt yhtään, mitä odottaa. Koko Wanha Hullu Poro oli aivan täynnä ja oli ihan älyttömän hyvä meininki. Se on ensimmäinen ja ainoa kerta, kun olen ehtinyt myös laskettelemaan. Mentiin seuraavana päivänä mäkeen ja aivan yhtäkkiä tunturissa alkoi hirveä lumisade. Ei nähty mihinkään suuntaan muutamaa metriä pidemmälle, ja tuli ihan semmoinen tunne, että nyt ollaan eksyksissä. Dj sanoi siihen sitten, että no hätä, alas pääsee aina. Kunnon seikkailun tuntua pitkästä aikaa. Ja Hullu Poron diskopallo on aivan megalomaanisen upea! Jos se katoaa niin voitte tulla kysymään, mutta ette välttämättä saa takaisin.

Levin pääsiäinen on tunnetusti vauhdikas. Mitä odotat yleisöltä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kerran on tunnetusti vauhdikas meininki niin siinä tapauksessa odotan, että meininki on katossa. Ikään kuin kiuas kuumana, eikä tarvitse heittää kun vettä löylyyn ja let’s go!

Puhutaan vähän musiikistasi. Kappaleesi ovat mukaansa tempaavia ja niistä saa ammennttua voimaa. Mistä biisisi ovat saaneet alkunsa?

– Yksinkertaisuudessaan, mistä aiheet tulevat, niin eletystä elämästä ja ympäröivästä maailmasta. Kirjoitan itse mun biisejä ja kaikista antoisin tapa mulle on ollut yhdessä toisten kanssa biisien kirjoittaminen. Saattaa olla, että mulla on ollut studiolle mentäessä joku ajatus tai aihe. Sitten mietitään, että miten halutaan tätä aihetta lähestyä. Tai sitten jollain toisella on saattanut olla joku ajatus jostain elämäntilanteesta.

Minkä sanoman haluat välittää biisiesi kautta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mun biisit käsittelevät tosi erilaisia aiheita ilmastonmuutoksesta itsemurhaan, seksistä ihmissuhteisiin. Jokaisella kappaleella on oma sanomansa, mutta haluan, että kaikesta mun tekemisestä paistaa läpi energisoiva ja positiivinen vire. Musan tekemisessä ja esittämisessä parasta on se, että musiikki yhdistää ihmisiä. Ensimmäisistä julkaisuista lähtien olen saanut ihmisiltä palautetta, että mun biisit ovat antaneet hirveästi voimaa jaksaa elämässä. En ikinä ajatellut, että mun musalla ois sellaista vaikutusta, mutta on todella hienoa, että näin on. Taiteen ei ole välttämättä tarkoitus tarjota ratkaisuja, mutta sitä kautta voi olla helpompi käsitellä asioita.

Käsittelet vaikeitakin teemoja positiivisuuden ja tsempin kautta. Mistä tuo positiivisuus tulee?

– Olen itse nähnyt varjopuoleni ja käynyt läpi syvät vedet, ja tiedän ihan täysin, mitä se on. Tulin itse siihen oivallukseen, että elämä on lahja ja mulla on vain yksi elämä. Että ihan sama mitä tapahtuu, mä haluan elää ja nähdä elämää. Positiivisuus tulee juuri siitä valinnasta, että haluan elää. Vaikka ihminen voi pahoin, niin haluan sanoa, että jatka vielä. Elämän luonne on sellainen, että asiat tulee ja menee. Vaikka joskus on tosi vaikea nähdä, että pimeys tulisi menemään koskaan pois, mutta kyllä se menee. Ei tiedä milloin, mutta se menee. Haluan käsitellä asioita niin, että jossain on kuitenkin se valon kipinä.

Mistä biisistä saat itse voimaa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vaikea kysymys, maailmassa on tehty vuosikymmeniä niin hienoa musiikkia. Näitä on paljon, mutta mulla on tiettyjä levyjä ja artisteja keiden musiikkiin palaan aina ja mistä tulee voimaantunut fiilis. Yläasteella musiikkiopistolla mun teoriamaikka toi mulle kasan levyjä, ja siinä levypinkassa oli The very best of Rufus&Chaka Khan ja siihen palaan yhä aina. Toinen on Erykah Badun New Amerykah Part Two: Return of the Ankh, ja siitä tulee aina hyvä fiilis. Jos pitäisi valita maailman kaikkeuden kaunein biisi, niin se on Jamie Cullumin versio If I ruled the world -kappaleesta. Siinä on semmoista kauneutta, että sitä kuunnellessa saa taas kirkkaan vision siitä, millä tavalla tämä maailma voisi olla parempi ja kauniimpi paikka.

Siirrytään vielä kevyempiin aiheisiin. Mikä on hauskin kömmähdys, mitä keikalla on tapahtunut?

– Pakko sanoa, että yllättävän vähällä on toistaiseksi päästy, mutta hei Madonnakin on tippunut lavalta, niin eiköhän tässä tule vielä tapahtumaan. 2016 Nopsajalka otti minut mukaan hänen kevätkiertueelle ja olimme jossain päin Keski-Suomea keskellä markkinoita ja lavana oli toriteltta. Vedin Nopsajalan setin välissä kaksi omaa biisiä ja katsoin reittiä ja ajattelin, että täytyy muistaa, että yhdessä välissä on noin metrin korkeudella metallitanko. Näin sen lavalle mentäessä, mutta lähdin lavalta niin vauhdikkaasti pois, että vedin kunnon lipat sitten sen tangon ympäri. Sen jälkeen olen kattonut aina hyvin tarkkaan reitit lavalle ja lavalta pois.

Lopuksi vielä, mitkä on sinun vinkit juhlijoille pääsiäisen viettoon, Bess?

– Muistakaa juoda välivesi! Ennen, aikana ja jälkeen. Ja nauttikaa täysiä!

BESS Hullu Poro Areenalla perjantaina 29. maaliskuuta.

Ilmoita asiavirheestä