Levinyt!
 

Lakonuhka tunturissa joulukuun alussa

18.11.2022

PAM katkaisi neuvottelut

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti torstaina 17. marraskuuta hiihtokeskusalan rajatusta työnseisauksesta, joka koskee kuutta hiihtokeskusta. Näiden hiihtokeskusten joukossa ovat Rukakeskus ja Pyhätunturi. Muita keskuksia ovat Levi (Oy Levi Ski Resort Ltd), Tahko ja Vuokatti (Huippupaikat Oy) sekä Ylläs (Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy).

Työnseisaus alkaa 1. joulukuuta kello 16 ja päättyy lauantaina 3. joulukuuta puoliltaöin tai sitä ennen alkavan vuoron päättymiseen.

Työnseisaus koskee hiihtokeskusalan työehtosopimuksen piirissä olevia työntekijöitä edellä mainituissa yrityksissä ja niiden hiihtokeskuksissa.

PAM katkaisi tänään Matkailu- ja Ravintolapalvelu MaRa:n kanssa käymänsä työehtosopimusneuvottelut. Työehtosopimusneuvotteluita on käyty syksyn mittaan, edellisen kerran neuvottelut päättyivät tuloksettomana lokakuussa.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen näkee, että ilman työtaistelu-uhkaa neuvotteluissa ei päästä enää eteenpäin.

– Hiihtokeskusala on ollut sopimuksettomassa tilanteessa jo marraskuun alusta saakka. Työnantajien esitysten pohjalta ei neuvotteluille enää ollut edellytyksiä ja siksi katkaisimme ne. Hiihtokeskusalan työntekijät ovat palkankorotuksensa ansainneet ja siksi vauhditamme neuvotteluja rajoitetulla työnseisauksella, Rönni-Sällinen toteaa PAMin tiedotteessa.

 

MaRa yllättyi

MaRasta puolestaan todetaan, että liitossa ollaan yllättyneitä neuvotteluiden katkeamiseen ja työnseisaustoimiin.

– Olemme pyrkineet ratkaisuun, joka turvaisi työrauhan tilanteessa, jossa hiihtokeskusten kustannukset nousevat rajusti. Tulevan talvikauden varaukset matkailukeskuksissa näyttävät ulkomaisten matkailijoiden osalta tässä vaiheessa hyviltä, mutta ilmassa on paljon epävarmuustekijöitä, MaRan työmarkkinajohtaja Olli Varmo toteaa liiton tiedotteessa.

MaRan mukaan kotimaisten asiakkaiden ostovoiman heikkeneminen sekä yritysten nousseet sähkökustannukset sekä muut energia- ja kuljetuskustannukset luovat haasteita tulevalle talvelle. Myös korkojen nousu rasittaa investointivaltaista hiihtokeskusalaa

Kunta-alan ylisuuret palkkojen korotukset ovat sotkeneet MaRan näkemyksen mukaan myös yksityisten alojen työehtosopimusneuvottelut.

– Yksityiset toimialat, joilla ei ole veronmaksajien rahoitusta turvanaan, eivät voi sopia palkkojen korotuksista, jotka ylittävät yritysten talouden kantokyvyn, Varmo toteaa.

Hanna Rautio

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Hilla Group Oyj 2022
Nettitaivas