Paikallisuutiset
Yhteisöllisyys ratkaisi puunhalauksen maailmanmestaruuden
Levillä järjestettiin lauantaina neljättä kertaa puunhalauksen MM-kisat.
Video: Janne Pussila
Viime vuonna mestaruus jäi Leville, mutta tällä kertaa voittoseppele matkaa Saksaan, sillä maailmanmestariksi kruunattiin berliiniläinen Johanna Endler.
Leviläinen Essi Siitari osallistui kilpailuun hieman yllättäen, sillä hän kyseli kauppareissulla tapaamaltaan kisan järjestäjältä, että olisiko kisaa voinut tulla katsomaan, mutta hän päätyikin peruutuspaikalle kilpailemaan.
Kilpaileminen ei muuten olekaan hänelle luontaista tai mieleistä.
– Lähinnä tulin halailemaan puita, en niinkään kilpailemaan. Hieno ja rento tunnelma täällä on, Siitari sanoi.
Siitarin kilpailusuorituksessa oli vahvana teemana näkyvillä hänen ammattinsa joogaopettajana.
– Mietin, mikä on itseäni lähellä ja päädyin käyttämään ilma-elementin koshi-kelloa ja joogajuttuja. Tunne oli itselleni tärkeintä.
Metsä ja puut eivät olleet tietenkään Siitarille lainkaan uusi kokemus.
– Jonkun verran olen toki puita halaillut. Metsä on minulle rauhan paikka, missä saan olla oma itseni. Aina metsään mennessä kaikki roolit unohtuvat, Siitari kuvaili tuntemuksiaan.
Puunhalauksen maailmanmestari 2023 Johanna Endler:
Kilpailijoita oli mukana Suomen lisäksi Saksasta, Sveitsistä, USA:sta ja Italiasta.
Kisassa oli kolme lajia: nopeushalaus, omistautuminen ja freesyle.
Uusi maailmanmestari oli hämillään ja onnellinen voitosta. Endler osallistui kisaan jo toista kertaa.
– Tulin tänne vain halaamaan puita ja pitämään hauskaa, en kilpailemaan voitosta. Olin täällä jo viime vuonna, jolloin vasta halasin ensimmäistä kertaa elämässäni kunnolla puita. Se oli upea kokemus ja aloin tehdä sitä myös kotona.
Maailmanmestari kertoo samasta tunteesta, minkä muutkin puiden äärelle pysähtyneet tietävät.
– Kun halaa puuta, niin silloin on todella lähellä luontoa ja kaikki kiire katoaa. Se on iso tunne.
Vielä viime vuonna kokematon puunhalaaja ei kisassa menestynyt, sillä kiire katosi heti avauslajissa.
– Oli hauska huomata, että nopeushalauksessa jäin vain halaamaan puita paljon pidemmäksi aikaa, kuin olisi ollut kisassa tarkoitus. Se vain tuntui niin hyvältä, Endler muistelee vuoden takaista vaikuttavaa vierailuaan Levillä.
Maailmanmestari uskoo, että tänä vuonna voiton ratkaisi yhteisöllisyys, sillä hän pyysi freestyle-kierrokselle mukaansa muutkin kilpailijat, joten ryhmähalaus lienee sulattanut tuomariston jo valmiiksi lämpimät sydämet.
– Oli hieno hetki, kun kaikki halasivat samaa puuta. Se tuntui hyvältä.
Näkyvyyttä ympäri maailmaa
Puunhalauksen MM-kisat järjestettiin Levillä jo neljättä kertaa, joten tapahtumasta voidaan huoleti käyttää jo termiä perinteinen, sillä ensi vuoden viisivuotisjuhlakisakin on luvassa.
Riitta Raekallio Halipuu-yrityksestä sai idean kisasta jo vuonna 2015, jolloin he perustivat yrityksen.
– Ajatus jäi muhimaan, kunnes tuli korona-aika eikä ihmiset päässeet oikein liikkumaan mihinkään, joten oli sopiva aika testata vuonna 2020, Raekallio kertoo.
Tapahtuma on saanut maailmalla runsaasti näkyvyyttä erikoisuutensa ja maailmaa sekä luontoa syleilevän luonteenlaatunsa vuoksi. Myös Lapin luonto vaikuttanee osaltaan näyttävän kuvamateriaalin leviämiseen.
– Se yllätti, miten laajalle tämä on levinnyt ympäri maailmaa, Raekallio sanoo.
Suurin motiivi kisan järjestämiseen on hyvän synnyttäminen ja levittäminen.
– Meillä on tätä metsää ja luontoa, mitä voimme ammentaa muillekin. Varsinkin nykyiseen maailmanaikaan, kun metsäpalot ja valtiot roihuavat, niin epävarmuus nousee esiin. Haluamme muistuttaa, että luonto on se, mikä yhdistää meitä kaikkia. Luonto antaa niin psyykkistä kuin fyysistäkin terveyttä ihan ilmaiseksi.