Paikallisuutiset
Perinteiset lumikengät vievät reittien ulkopuolelle
Virpi Thornton astelee rennosti koskemattomassa lumessa Kätkätunturin rinteessä. Askel painuu lumeen joitakin senttejä, vaikka lunta on lähes 80 senttimetriä. Thorntonilla on jaloissaan perinteiset lumikengät, joita käyttäessä ei valmiita reittejä tarvitse.
Puurunkoinen perinteinen lumikenkä on noin kaksi kertaa isompi kuin yleinen nykyaikainen lumikenkä. Virpi Thorntonin lumikenkä yltää käyttäjänsä vyötärölle, kun sen nostaa pystyyn. Puoliso James Thorntonilla on mukana vielä isommat lumikengät, jotka yltävät lähes miehen hartioiden korkeudelle.
– Näillä voi mennä minne vain. Voi tutkia luontoa vapaasti, Virpi Thornton sanoo.
Puurunkoon on solmittu verkoksi raakanahasta tehtyä narua, ja lumikengän siteet ovat joko nahkaiset tai kangasta. Thorntonien mukaan perinteisten lumikenkien malli määräytyy käyttötarkoituksen mukaan: tiheässä metsässä käytetään lyhyempiä ja leveämpiä malleja. Toisaalla taas kapeammat ja pitkät ovat sopivammat.
Perinteisiin lumikenkiin Thorntonit tutustuivat bushcraft-kulttuurin kautta. Bushcraft-termille ei ole suoraa käännöstä suomeksi, mutta se sisältää perinteisiä eränkäyntitaitoja, joita tarvitaan ulkoilmassa pärjäämiseen ja siitä nauttimiseen. Ensin lumikengät hankittiin omaan käyttöön, esimerkiksi koirien ulkoiluttamiseen lumisissa metsissä, James Thornton sanoo.
Luontoa tutkimaan pääsevät myös matkailijat, joita Thorntonit vievät Green Trek Oy -yrityksensä retkillä ihmettelemään lappilaista metsää. Luonto-ohjelmapalveluyrittäjyys kumpuaa Virpi ja James Thorntonin vahvasta rakkaudesta luontoa kohtaan ja halusta jakaa asiakkaille luonnossa liikkumisen taitoja ja tietoa luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä.
Viitisen vuotta Lapissa asunut pariskunta oli ollut jo korona-aikana matkailualalla töissä, kun monien muiden tavoin myös heidän töilleen tuli pysäys.
– Oli aikaa miettiä, mitä halutaan tehdä. Tajuttiin, että ihmisille voisi olla antoisaa kaikessa yksinkertaisuudessaan vain mennä luontoon katsomaan, mitä milloinkin tulee vastaan. Perehdytään lajistoon ja kuljetaan eläinten jäljillä, Virpi Thornton sanoo.
Thorntonit pyörittävät yritystään kahdestaan. Ryhmäkoon he haluavat pitää pienenä, enintään neljässä hengessä. Ensimmäinen talvi oli vielä pandemian seurauksena hiljainen, mutta Virpi Thorntonin mukaan viime talvi ja kuluva talvi ovat olleet jo paljon parempia.
Lumikengät ovat luonnossa liikkumisessa vain työkalu. Lumeen tottumattomien matkailijoiden on helpompi oppia lumikenkäilemään kuin hiihtämään pitkillä ja kömpelöillä metsäsuksilla.
– On kiva katsoa, kun ihmiset hoksaavat, miten helppoa lumikengillä on kulkea. Samalla jää energiaa havaintojen tekemiseen, ja voidaan keskustella nähdyistä asioista, kertoo Virpi Thornton.
Thorntonien matka Leville on kulkenut monen mutkan kautta, ja oppia on käyty hakemassa niin Inarista kuin Englannista. Kontrastia Leviin riittää, mutta eroja on Levin sisälläkin. Thorntonit asuvat Hossassa, viisi kilometriä Levin hektisimmästä ytimestä, ja pitävät kylää rauhallisena paikkana.
– Emme aluksi edes tajunneet, millainen bilemaine Levillä on. Mutta tämä on niin iso paikka, että täältä löytyy jotain myös hiljaisuudesta pitäville, sanoo Virpi Thornton.
Lumikengät sopivat luontevasti myös toiseen palveluun, jota Thorntonit yrityksessään tarjoavat, eli revontulien kuvausretkiin ja revontulikuvaamisen opettamiseen.
– Monet asiakkaat ovat nähneet aika käsiteltyjä revontulikuvia. Revontulethan voivat aluksi näyttää aika miedoilta, jopa pilviltä, mutta kamera auttaa näkemään niitä. Sitten aivot muodostavat uusia yhteyksiä kuvien ja todellisuuden välille, James Thornton kertoo.
Samalla kun retkillä opetellaan revontulien kuvaamista, kannustetaan asiakkaita myös kokemaan asioita sellaisenaan, eikä pelkästään kuvaamisen kautta. Thorntonit myös kuvaavat kuvia muistoksi asiakkaille, koska pimeässä ja kylmässä kuvaaminen on vaativaa.
– Useimmat haluavat tottakai myös kuvata itse, mutta malttavat myös laittaa kamerakännykät taskuun ja nauttia hetkestä, sanoo Virpi Thornton.
Näillä voi mennä minne vain. Voi tutkia luontoa vapaasti