Kolumnit

Kolumni: Kasvava matkailu tuo paljon hyvää, mutta myös ajattelemisen aihetta

Lappi on saanut kuluvana talvena ennätysmäärän matkailijoita, kun Lapin matkailun suosio kasvaa kasvamistaan, eikä hidastusta näy. Levilläkin on ollut nähtävissä jo pitkään kasvavien turistimäärien tuomat haasteet muun muassa infrastruktuurissa. Parkkipaikkoja on aivan liian vähän autoilun määrään nähden ja moni muukin paikka on tupaten täynnä.

Kylän ahtaus ei suinkaan ole ainoa tai suurin ongelma turismin lisääntyessä. Nimittäin kallisarvoinen luontomme on kovemmalla koetuksella kuin koskaan aiemmin. Erityisesti lentomatkustaminen ja siitä aiheutuvat päästöt ovat kasvaneet huimasti, kun suoria lentoja ympäri maailmaa on lisätty ja lisätään koko ajan.

Ylen saamien tietojen mukaan Lapin lentoturismi tuottaa päästöjä ilmaan 500 000–700 000 tCO2e. Mittayksikkö CO2e kertoo kaikkien kasvihuonekaasujen yhteismitan. Vertailun vuoksi määrä vastaa Seinäjoen kokoisen kaupungin koko elämän vuosittaista hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjälki ilmaisee ihmisen toiminnan aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapin liiton teettämän tutkimuksen mukaan vuonna 2022 Kittilään lensi 336 000 matkustajaa, ja kuluvalle vuodelle luvun on ennustettu olevan yhä suurempi. Levin vuosittainen kävijämäärä on puolestaan kasvanut yli 600 000 matkailijaan. Kysymys kuuluu, onko Lapin matkailulla tulevaisuutta, jos tahti jatkuu samana?

Vaikka matkailu on Kittilässä suuri tulon lähde ja työllistäjä, on otettava huomioon sen vaikutukset ympäristöön. Erityisesti, kun kyseessä on haavoittuvainen ja ainutlaatuinen arktinen luonto. Lisäksi luonnon ollessa matkailun vetovoimatekijä, sen säilyttäminen autenttisena ja puhtaana on elintärkeää. Niin luonnon kuin meidän kaikkien elinkeinon takia.

Kittilän kunta on onneksi ryhtynyt ilmastosuunnitelman tekoon, joka pitää sisällään myös kestävän matkailun edistämisen. Pelkkä suunnitelma ei kuitenkaan riitä takaamaan, että toimia ympäristön kestävyyden takaamiseksi oikeasti tehdään. Jokaisen kuntalaisen, yrityksen ja matkailijan on sitouduttava toimimaan ympäristön puolesta.

Kittilän lisäksi myös muiden Lapin kuntien tulisi ottaa kasvavan turismin tuomat haasteet tosissaan ja ryhtyä toimiin. Jos haluamme päästä edes lähemmäksi tavoitetta hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä sekä turvata ympäristön kestävyys tulevaisuudessa, tulee kaikkien yhdistää voimansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tässä kohtaa myös luovat ja monipuoliset ratkaisut ovat tervetulleita. Esimerkkiä voi ottaa maailmalta, missä moni suosittu matkailukohde on ottanut viime vuosina käyttöön turistiveron. Yleensä kyse on muutaman euron suuruisesta maksusta, joka voidaan käyttää muun muassa ympäristön suojeluun liikaturismin vaikutuksilta.

Miksei Lappiinkin voisi kaavailla turistiveroa, josta kertyneet varat käytettäisiin ympäristöstä huolehtimiseen. Uskallan väittää, että ulkomailta luontoa ihailemaan tulevat turistit maksaisivat maksun hyvillä mielin, jos tietävät rahan menevän hyvään.

Luonto on matkailuvalttimme täällä Lapissa, mutta miten käy, kun taianomaista valkoista talvea ei enää nähdäkään?

Vera Krok

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on LeviNYTin seikkailunhaluinen sesonkitoimittaja, joka viihtyy tuntureilla yksin ja yhdessä ystävien kanssa.

Vera Krok
Ilmoita asiavirheestä