Maanantai, 1. Syyskuuta 2014 , klo
Etsi:      Tulosta Sivukartta 

Täältä löytyvät kaikki Levi.NYTin vanhemmat kirjoitukset.

Valitse arkistoitu vuosi:
Arkisto « Takaisin
12.03.2010 Matkailualan tietotaito yhdessä paketissa


Matkailualan koulutus ja tutkimus on koottu yhteisen sateenvarjon alle, Lapin korkeakoulun alaiseen Matkailun tutkimus- ja koulutusinstituuttiin.

Syksyllä perustetun Lapin matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin, MTI:n, toiminta ottaa ensi askeliaan. Johtokunnan puheenjohtaja Eero Korhosen mukaan MTI yhdistää kaikki alueella oleva tutkimus-, koulutus- ja palveluosaamisen Lapin korkeakoulukonsernin alaisen sateenvarjon alle, jotta toiminta voitaisiin säilyttää omissa käsissä, ja yhdessä saada vahvempi näkymä ulospäin.
Instituutin muodostavat Lapin yliopiston matkailun ja liiketoiminnan tiedekunta, Rovaniemen ammattikorkeakoulun ravitsemis- ja talousala sekä Lapin ammattiopiston matkailu-, ravitsemis- ja talousala. Instituutin tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus, Itä-Lapin oppimiskeskus, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian matkailukoulutus ja –osaaminen sekä matkailualan eri yritykset.

Viestiä haetaan työelämältä


MTI:n alkuvaiheita Levin yrittäjille esitelleen projektipäällikkö Eila Linnan mukaan rakenteet ja edellytykset alkavat nyt olla kunnossa, ja nyt tarvitaan sisältöä ja koneisto käyntiin. Maakuntakierroksella haetaan viestiä, mitä työelämä instituutilta odottaa.
Yliopisto- ja korkeakouluopetuksen koetaan usein olevan liian kaukana reaalimaailmasta. Nykypäivänä tarvitaan monialaosaamista, ja nyt etsitään keinoja yhdistää opinnot joustavammaksi, jotta joka kouluasteella ei opetettaisi samoja asioita uudestaan, vaan opiskelija voisi ottaa haluamiaan opintoja useammalta eri asteelta. Tässä tarvitaan Linnan mukaan kuitenkin aikamoisia rakenteellisia ja hallinnollisia ratkaisuja, jotta kolme eri toimijaa, yliopiston tutkimuspuoli, ammattiopiston käytännön taidot ja AMK:n korkea-aste kohtaavat toisensa.
Koulutuksen sisältö olisi saatava houkuttelevaksi tulevaisuuden nuorisolle, ja siinä tarvitaan työelämää tuntevia, riittävän päteviä opettajia.
- Matkailussa on hyvin vähän teoriaa, joka pysyisi vakiona, totesi Sokos Hotel Levin johtaja Katja Laitinen, ja ehdotti myös opettajille työelämäjaksoja.
Kittilän elinkeinojohtaja Katariina Kinnunen haluaisi matkailun taloudelliset vaikutukset paremmin näkyville ja sen myötä paremmin huomioitavaksi valtakunnallisessa päätöksenteossa.

Ennakointi tulee ensin

 
MTI on käynnistänyt jo mm. Matkailun ennakointi -hankkeen, jossa instituutti kokoaa kansallisen matkailun ennakointiverkoston. Sen avulla kootaan yhteen kaikki saatavilla oleva tieto, tuotetaan lisää puuttuvaa tietoa ja levitetään sitä verkostolla.
Ennakoinnin tarve on valtava, sillä tulevaisuuden haasteita ovat mm. mitä väestön ikääntyminen, turvallisuustekijät, sosiaalisen median käyttö tai ilmastonmuutos merkitsevät elinkeinolle, entäpä ryhmämatkailun muuttuminen yksittäisiksi kulkijoiksi?
Projektipäällikkö Päivi Ouallen kuvaili tulevaisuutta suureksi valtavirraksi, jota vie eteenpäin megatrendi. Joukkoon mahtuu pintavirtauksia, lyhyitä trendejä, jotka tuovat valinnan varaa, sekä myös toisinajattelijoiden vastavirtauksia. Virtojen keskellä matkailuyrittäjä heittää täkyä ja yrittää saada mahdollisimman paljon saalista.